sreda, 4. september 2013

Maneštra s pršutom

Maneštro najdemo skoraj v vsaki domači istrski gostilni. V takšni ali drugačni obliki. Kot joto z repo ali zeljem, bobiće ali pa kakšno drugo različico z obilo zelenjave. Vsem je skupno to, da je vanjo stopil pujs, pa tudi to, da jo pripravljajo na prežganju. Jaz se slednjemu izognem tako, da jo zgostim z zmečkanim kuhanim krompirjem. V moji maneštri se znajde takrat razpoložljiva zelenjava, seveda pa sem pozorna, da so okusi kompatibilni in lepo zaokrožijo okus enolončnice. Tokrat je vanjo zakorakala tudi kost ne povsem obranega pršuta, ki smo ga prejšnje dneve pridno načenjali. Bil je res okusen, ne presuh, ne presočen, dobili smo ga pri domačinu iz sosednje vasi. V juho smo dodali tudi nekaj posušenih jurčkov. Rezultat na koncu je bil izjemen.



Za 4 osebe
olivno olje
1 čebula
6 strokov česna
4 korenčki
1 koleraba
fižoleti
oluščen grah
3 krompirji
konzervi koruze (140 g)
majaron, lovorjev list, rožmarin, timijan, origano
nekaj vejic peteršilja
poper, sol
pršut

Na olivnem olju steklasto prepražimo čebulo, kasneje dodamo še česen. Zalijemo z vodo in dodamo na koleščke narezan korenček, na kockice narezan krompir in kolerabo, oluščen grah in fižolete (če so mladi jih narežemo z lupino) ter kose pršuta ali preostalo kost. Začinimo in dodamo peteršilj. Pri začinjanju moramo biti pazljivi, začimbe dodajamo s pravo mero, da ne bi kakšna izmed njih prevladala v okusu. Kuhamo kakšne pol ure. Na koncu nekaj skuhanega krompirja pretlačimo, da je juha gostejša (tako se izognemo moki). Dodamo še koruzo in pustimo še kakšno minuto vreti. Maneštra je gotova.

Ni komentarjev:

Objavite komentar