Prav veliko receptov z gobami sem že delila z vami
v temle blogu. Z njoki, zeliščnimi njoki, v rižoti, fritaji in še kje. Osnova
za tele jedi je podobna, a vsakič k njej pristopim malo drugače. Odvisno od
vrste gob in drugih razpoložljivih sestavin. In seveda navdiha. Včasih dodam v
omako malo belega vina, včasih še malo suhih jurčkov za močnejši okus, kdaj
dodam mediteranske začimbe, kdaj pa od zelenih samo orto kombinacijo majarona
in peteršilja. Velikokrat omako dokončam s sladko smetano, tokrat pa sem jo z
malce masla in mleka, ki sta odlično zaokrožila okus. Nekako po francosko. Tudi
začimbna mešanica je bila blizu provansalskemu šopku.
Fuži so seveda najboljši, če jih pripravimo sami.
Fuži so seveda najboljši, če jih pripravimo sami.
Za 4 osebe
400 g fužev
oljčno olje
1 čebula
6 strokov česna
gobe
majaron, lovor, bazilika, origano, timijan,
rožmarin
peteršilj
sol, sveže mlet poper
50 g masla
malo mleka
trši sir za ribanje (po okusu)
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in na
debelejše lističe narezan česen. Dodamo narezane gobe in začimbe. Posolimo. Malo
popražimo in zalijemo z malo vode ter pokrijemo s pokrovko, tako da se gobe
malo podušijo. Kakšnih dvajset minut do pol ure, sicer pa je odvisno od gob.
Voda naj povre. Na koncu dodamo maslo in malo mleka, premešamo. V gobjo omako
stresemo sveže skuhane in odcejene fuže. Riban sir dodamo po okusu. Zraven se
poda kozarček belega vina.
Ni komentarjev:
Objavite komentar