petek, 20. september 2013

Fuži z gobami

Prav veliko receptov z gobami sem že delila z vami v temle blogu. Z njoki, zeliščnimi njoki, v rižoti, fritaji in še kje. Osnova za tele jedi je podobna, a vsakič k njej pristopim malo drugače. Odvisno od vrste gob in drugih razpoložljivih sestavin. In seveda navdiha. Včasih dodam v omako malo belega vina, včasih še malo suhih jurčkov za močnejši okus, kdaj dodam mediteranske začimbe, kdaj pa od zelenih samo orto kombinacijo majarona in peteršilja. Velikokrat omako dokončam s sladko smetano, tokrat pa sem jo z malce masla in mleka, ki sta odlično zaokrožila okus. Nekako po francosko. Tudi začimbna mešanica je bila blizu provansalskemu šopku.
Fuži so seveda najboljši, če jih pripravimo sami.


Za 4 osebe
400 g fužev
oljčno olje
1 čebula
6 strokov česna
gobe
majaron, lovor, bazilika, origano, timijan, rožmarin
peteršilj
sol, sveže mlet poper
50 g masla
malo mleka
trši sir za ribanje (po okusu)

Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in na debelejše lističe narezan česen. Dodamo narezane gobe in začimbe. Posolimo. Malo popražimo in zalijemo z malo vode ter pokrijemo s pokrovko, tako da se gobe malo podušijo. Kakšnih dvajset minut do pol ure, sicer pa je odvisno od gob. Voda naj povre. Na koncu dodamo maslo in malo mleka, premešamo. V gobjo omako stresemo sveže skuhane in odcejene fuže. Riban sir dodamo po okusu. Zraven se poda kozarček belega vina.

Ni komentarjev:

Objavite komentar