Nekaj podobnega sem že poskusila pred leti v
Inopii, le da je bil tam pod medom namesto skute grški jogurt. Nazadnje pa Puli Pineta, kjer je bila za osnovo domača skuta. Čar te jedi je skuta, ki ne sme
biti kiselkasta, kot je običajno tista, ki jo dobimo pakirano v naših
trgovinah. Mora biti sladka kot smetana ali odcejen grški jogurt. Škuta, ki
smo jo dobili pri domačinih v Istri, je narejena iz kozjega mleka. Brez bojazni
– ta nima značilnega okusa po kozah, ampak je nežna, sladka in skoraj penasta.
Pridelovalci skute so povedali, da je hint takšne škute v tem, da koz ne
hranijo z zelenimi rastlinami, ampak z ovsom in posušeno krmo. Tudi sirotka, ki je
stranski produkt pridelave, je odlična. In seveda zdrava za presnovo.
sveža domača škuta
med
Na krožnik položimo košček sveže skute. Prelijemo
jo z medom. In uživamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar