To je
pravzaprav soufflé, ki v kuharskem
izrazoslovju pomeni jed, ki je narejena iz rumenjakov in stepenih beljakov, ki
so kombinirani še z drugimi sestavinami. Kuharski izraz je nastal iz francoskega
glagola souffler, ki v tem primeru
nima nič s prišepetavanjem, ampak z napihovanjem. Zaradi beljakov in majhne
količine prašnih sestavin, se sladica lepo napihne. Zato je rahla in topeča se
v ustih. Tegale danes sem si sicer izmišljevala med pripravo z mislimi na rahel štrudelj s hruškami, ki sem ga pripravila oni dan, le da je takrat rahlo
substanco objemalo testo. Ker se zna zgoditi, da recept hitro pozabim, je kar nujno, da recept čimprej zapišem. Res
je uspel, v ustih se je topil prepletajoč okus jajčk, vanilje, smetane in
hrušk. Morda ni čisto klasičen sufle, ker sem vanj dodala še smetane in skute
in je bil zato malo manj narasel (napihnjen). Tudi pekla ga nisem v modelčkih,
ampak kar v pekaču približne dimenzije 15 x 15 centimetrov (to je pomembno
zaradi količine sestavin, ki sem jih uporabila) in ga na koncu narezala na
podolgovate kose. Morda bi kakšen kuharski poznavalec temu ne rekel sufle,
ampak raje narastek ali omleta iz pečice. Jaz mu rečem kar sufle.
Za 4 osebe
2 beljaka
1 žlička sladkorja
v prahu
2 rumenjaka
1 žlica sladkorja
v prahu
1 burbonski
vaniljin sladkor
1 dl sladke
smetane
1 dl kisle
smetane
2 žlici
skute
malo naribane
limonine lupinice
4 žlice
moke
2 zreli
hruški
sladkor v
prahu za posip
Najprej stepemo
beljak, dodamo žličko sladkorja v prahu in stepemo do trdega (že od majhnega se
spomnim, da mi je nekoč nek kuhar, ki je pripravljal sufle pokazal, da pravilno
stepen beljak ne sme pasti iz narobe obrnjene posode). Stepemo še rumenjake,
najprej penasto s sladkorji, potem še s smetanama, skuto in limonino lupinico.
V rumenjakovo zmes najprej z metlico previdno vmešamo 2 žlici moke, nato pol
beljakov, nato preostali žlici moke in na koncu še beljak (tega pa sem se
naučila od Novakovih). Rahlo testo vlijemo v pekač s peki papirjem in vanj
razporedimo še na koščke narezane olupljene in izkoščičene hruške. Pečemo pri
180 stopinjah kakšnih 20 minut. Pri peki bodimo previdni. Čas pečenja je odvisen
od pečice in velikosti pekača. Zato ne bo nič narobe, če po desetih minutah
začnemo pogledovati v pečico (zaprto seveda). Sufle narežemo na podolgovate
kose in posujemo s sladkorjem v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar