nedelja, 8. september 2013

Sufle s hruškami

To je pravzaprav soufflé, ki v kuharskem izrazoslovju pomeni jed, ki je narejena iz rumenjakov in stepenih beljakov, ki so kombinirani še z drugimi sestavinami. Kuharski izraz je nastal iz francoskega glagola souffler, ki v tem primeru nima nič s prišepetavanjem, ampak z napihovanjem. Zaradi beljakov in majhne količine prašnih sestavin, se sladica lepo napihne. Zato je rahla in topeča se v ustih. Tegale danes sem si sicer izmišljevala med pripravo z mislimi na rahel štrudelj s hruškami, ki sem ga pripravila oni dan, le da je takrat rahlo substanco objemalo testo. Ker se zna zgoditi, da recept hitro pozabim, je kar nujno, da recept čimprej zapišem. Res je uspel, v ustih se je topil prepletajoč okus jajčk, vanilje, smetane in hrušk. Morda ni čisto klasičen sufle, ker sem vanj dodala še smetane in skute in je bil zato malo manj narasel (napihnjen). Tudi pekla ga nisem v modelčkih, ampak kar v pekaču približne dimenzije 15 x 15 centimetrov (to je pomembno zaradi količine sestavin, ki sem jih uporabila) in ga na koncu narezala na podolgovate kose. Morda bi kakšen kuharski poznavalec temu ne rekel sufle, ampak raje narastek ali omleta iz pečice. Jaz mu rečem kar sufle.


Za 4 osebe
2 beljaka
1 žlička sladkorja v prahu
2 rumenjaka
1 žlica sladkorja v prahu
1 burbonski vaniljin sladkor
1 dl sladke smetane
1 dl kisle smetane
2 žlici skute
malo naribane limonine lupinice
4 žlice moke
2 zreli hruški
sladkor v prahu za posip

Najprej stepemo beljak, dodamo žličko sladkorja v prahu in stepemo do trdega (že od majhnega se spomnim, da mi je nekoč nek kuhar, ki je pripravljal sufle pokazal, da pravilno stepen beljak ne sme pasti iz narobe obrnjene posode). Stepemo še rumenjake, najprej penasto s sladkorji, potem še s smetanama, skuto in limonino lupinico. V rumenjakovo zmes najprej z metlico previdno vmešamo 2 žlici moke, nato pol beljakov, nato preostali žlici moke in na koncu še beljak (tega pa sem se naučila od Novakovih). Rahlo testo vlijemo v pekač s peki papirjem in vanj razporedimo še na koščke narezane olupljene in izkoščičene hruške. Pečemo pri 180 stopinjah kakšnih 20 minut. Pri peki bodimo previdni. Čas pečenja je odvisen od pečice in velikosti pekača. Zato ne bo nič narobe, če po desetih minutah začnemo pogledovati v pečico (zaprto seveda). Sufle narežemo na podolgovate kose in posujemo s sladkorjem v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar