sobota, 28. september 2013

Ratatouille

O pripravi okusnega ratatouilla so me prvič podučili Novakovi. Lotila sem se ga že po obeh različicah receptov, njegovem, ki izvira iz visoke Blumenthalove kuhinje in njene, ki je po žensko praktičen. Oba sta seveda boljša od tistega, ki smo ga bili vajeni. Da smo vso zelenjavo pražili in kuhljali skupaj in naenkrat. Skrivnost pravega ratatouila je obdržati intrinzičen okus vsake vrste zelenjave, ki ga sestavlja. Heston je naredil še korak dlje z izjemno paradižnikovo marmelado, ki na koncu vrhunsko poveže vse zelenjavice, ki smo jih pražili vsako posebej. Ampak ta recept vam prenesem enkrat kasneje, ko se bom ponovno lotila te kulinarične poslastice. Danes naj z vami delim žensko, preprostejšo različico te provansalske jedi, ob kateri priprave je Novak zmajeval z glavo. Jaz sem jo tokrat pripravljala s piščančjim filejem.


Za 4 osebe
oljčno olje
2 piščančja fileja
1 bučka
1 melancan (kdor jih ne mara, naj ga zamenja s še eno bučko)
1 rdeča paprika
1 feferon
4 okusni paradižniki
2 čebuli (lahko tudi rdeči)
8 strokov česna
sol, poper
sveži lističi bazilike in timijana

Pekač poškropimo z oljčnim oljem in vanj nadevamo na velike kose narezano zelenjavo, cele stroke česna, posolimo, posujemo z lističi bazilike in timijana in zabelimo z oljčnim oljem. Novakova doda še žličko balzamičnega kisa. Vse dobro premešamo in na zelenjavo naložimo na pol prerezana piščančja fileja, ki smo ju prej posolili in popoprali. Pečemo na 180 stopinjah 30 do 45 minut, odvisno od debeline filejev. Poleg ponudimo na vodi kuhan riž, lahko pa seveda tudi krompirček v kakršni koli obliki. K ratatouillu se poda primerno ohlajen rosé.

Če si želite samo zelenjavne različice, na kockice narezano zelenjavo nasujte po pekaču, začinite in dodajte oljčno olje, Vse skupaj premešajte in pecite 30 minut na 180 stopinjah. Nato dodajte doma narejeno paradižnikovo mezgo ali pa paradižnik iz konzerve, premešajte in pecite še deset minut. To je odlična jed za tiste, ki ne jeste mesa, lepo pa se poda kot priloga k mesu. Mi smo jo imeli skupaj z rsotbifom in pire krompirjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar