sobota, 14. december 2013

Riba v soli

Priprave ribe na tak način se običajno lotimo doma, kjer nimamo priročnega žara. Pa tudi ne tako sveže ribe, kot jo dobimo na obmorskih tržnicah. Danes smo na ljubljanski tržnici komaj našli tako, ki ni imela motnih oči. Poleg tega so ribe skoraj enkrat dražje, kot na primer na puljski. No, ne bomo negodovali, ribo z  bistrimi očmi smo našli, bila je sicer na Hrvaškem gojena orada. Za peko v soli so najboljši brancini in orade, paziti pa moramo, da jim v zanosu kupovanja ne damo očistiti tudi lusk. Za tovrstno peko namreč luske ostanejo na koži, da sol ne bi preveč pronicala v meso ribe.
Naj se vam še opravičim za spodnjo sliko, kjer je riba že filirana. Ob pripravi celotnega kosila, sem namreč pozabila na fotografiranje v pravem trenutku, ko je bila riba še obdana s soljo. Poleg tega je slika nekako omledno meglena, bil je namreč tak dan. Zimski in meglen. Jaz pa nimam kakšnih profesionalnih naprav, ne za fotografiranje, ne za osvetljevanje. Je pa bila riba odlična, ravno prav pečena in nič slabša zato, ker je bila gojena. 


Za dva bolj lačna ali tri manj
1 kilogramska orada ali brancin
1 kg grobozrnate soli
Oljčno olje za pokapljat

Pekač obložimo s peki papirjem in nanjo položimo splaknjeno in s kuhinjskim papirjem popivnano ribo. Nekateri v notranjost ribe tlačijo še česen in peteršilj, pri nas doma pa se temu ognemo. Če je riba sveža, je najboljšega okusa takšna kot je od morja dana. Pri oblaganju s soljo, nekateri zopet začnejo od spodaj, torej ribo položijo že na solno podlago. Mi pa tega ne storimo, denemo jo kar na peki papir in jo potem dobro obložimo s soljo. Rep lahko gleda ven, prav tako pustimo neobloženo oko, da ga lahko opazujemo med peko. Pečemo v ogreti pečici na 200 stopinj približno 40 minut. Tako nekako. Ko je pečena, sol previdno razbijemo in jo še previdneje odstranimo skupaj s kožo. Res pazimo, da sol ne zaide med meso, ker smo v tem primeru, ob teh cenah rib, zadegali kar nekaj denarja stran. Ribo filiramo in jo ponudimo s kuhanim krompirjem in na pari skuhano zelenjavo. Meso ribe lahko pokapljamo z boljšim olivnim oljem. Zraven pa kakšno suho belo primorsko vino.

Ni komentarjev:

Objavite komentar