sobota, 21. december 2013

Huzarski krapki

Tudi tile piškotki sodijo v našo tradicionalno domačo decembrsko peko. Za razliko od ostalih, ne izvirajo iz receptur moje stare mame, ampak iz velike knjige o peki. Zanje porabimo samo rumenjake, zato sem običajno iz beljakov spekla še kakšne poljubčke – kokosove, čokoladne ali pa lešnikove. Letos ne, ker so nam rumenjaki ostali od čokoladnega moussa.


Za 60 krapkov:
strok vanilje, lahko tudi burbonski vaniljin sladkor
200 g surovega masla
100 g sladkorja
2 rumenjaka
ščep soli
300 g moke
100 g zmletih lešnikov
½ skodelice zmletega sladkorja
150 g marmelade (ribezove ali malinove)

Strok vanilje po dolgem razpremo in izpraskamo iz njega stržen. Na deski pregnetemo surovo maslo s sladkorjem, rumenjakoma, vaniljo in soljo. Na to presejemo moko, posujemo po njej zmete lešnike in iz vsega zgnetemo krhko testo. Zavito v alufolijo naj 2 uri počiva v hladilniku. Pečico razgrejemo na 200 stopinj. Testo oblikujemo v dolg svaljek in narežemo enakomerne ploščice. Oblikujemo jih v kroglice in vsaki kroglici z ročajem kuhalnice vtisnemo jamico. Krapke polagamo na pekač in jih pečemo na srednji višini 12 – 15 minut. Krapki naj se hladijo na rešetki. Ohlajene posujemo s sladkorjem v prahu. Marmelado pogrejemo, zmešamo, da postane gladka in jo nadevamo v jamice krapkov. Marmelada naj se suši dan ali dva. Šele potem shranimo krapke v pločevinasto škatlo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar