Tudi tile piškotki sodijo v našo tradicionalno domačo decembrsko peko. Za razliko od ostalih, ne izvirajo iz receptur moje
stare mame, ampak iz velike knjige o peki. Zanje porabimo samo rumenjake, zato
sem običajno iz beljakov spekla še kakšne poljubčke – kokosove, čokoladne ali
pa lešnikove. Letos ne, ker so nam rumenjaki ostali od čokoladnega moussa.
Za 60 krapkov:
strok vanilje, lahko tudi burbonski vaniljin
sladkor
200 g surovega masla
100 g sladkorja
2 rumenjaka
ščep soli
300 g moke
100 g zmletih lešnikov
½ skodelice zmletega sladkorja
Strok vanilje po dolgem razpremo in izpraskamo iz
njega stržen. Na deski pregnetemo surovo maslo s sladkorjem, rumenjakoma,
vaniljo in soljo. Na to presejemo moko, posujemo po njej zmete lešnike in iz
vsega zgnetemo krhko testo. Zavito v alufolijo naj 2 uri počiva v hladilniku.
Pečico razgrejemo na 200 stopinj. Testo oblikujemo v dolg svaljek in narežemo
enakomerne ploščice. Oblikujemo jih v kroglice in vsaki kroglici z ročajem
kuhalnice vtisnemo jamico. Krapke polagamo na pekač in jih pečemo na srednji
višini 12 – 15 minut. Krapki naj se hladijo na rešetki. Ohlajene posujemo s
sladkorjem v prahu. Marmelado pogrejemo, zmešamo, da postane gladka in jo
nadevamo v jamice krapkov. Marmelada naj se suši dan ali dva. Šele potem
shranimo krapke v pločevinasto škatlo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar