sobota, 21. december 2013

Keksi s kvasom

Še eni kultni keksi moje stare mame. Tisti, ki jih dobimo v trgovinah iz rok domačih pekarn niti približno niso podobni tem. Običajno jih peče moja mama, tudi letos jih je spekla s pomočjo mlajše hčere.


60 dkg moke
34 dkg margarine
3 dkg kvasa
18 žlic mrzlega mleka
sladkor v prahu

Moko in margarino med rokami zdrobimo, nato zmešamo z mlekom v katerem smo šprudlali kvas (oprostite izrazu, a tako piše v receptu). Napravimo testo, ga zavijemo v servieto in obesimo v loncu mrzle vode, kjer naj počiva 1 uro. Nato ga razvaljamo in oblikujemo rogljiče, polnjene z marmelado. Marmelada naj bo čim bolj gosta (zaradi sadja, ne kakšnega želirnega sredstva), da nam med peko ne uide iz rogljičev. Spečemo na peki papirju na 180 stopinjah. Pečene povaljamo v sladkorju v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar