Narastki so meni ljube jedi. Rižev, kruhov, vaniljev
in še kakšen. Danes imamo zdrobovega, recept sem poiskala v kuharski knjigi, ki
je najboljša za klasiko. Pri mojstru Ivačiču. Lahko ga delamo natur, ali pa s
kakšnimi dodatki – rozinami, sadjem, pinjolami. Vsekakor pa na narastku ne sme
manjkati preliva. Ivačič je zapisal: sadni sok za oblivanje, jaz pa sem tokrat
uporabila doma pripravljeno malinovo marmelado. Recept sem prepisala kar v
originalu. Tako se mi zdi bolj sočen, pa tudi besednjak, ki so ga pri
recepturah za kuho uporabljali včasih je zelo zanimiv.
Še nekaj – Ivačičev recept je nastal v času, ko se
še niso zavedali, da so limone škropljene. Zato limono nujno zdrgnite in
operite z vročo vodo.
½ l mleka
18 dkg zdroba
10 dkg masla
8 dkg sladkorja
zrnce soli
4-6 jajc
limonova lupinica
sadni sok za oblivanje
V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo
zrnce soli in maslo in s šibo zakuhamo zdrob. Ko se masa ohladi, dodamo
rumenjake, limonovo lupino in sneg, ki smo mu, ko je bil že stepen, dodali
sladkor. Ognja varno skledo ali ponev namažemo z maščobo, obtresemo z drobtinicami,
vanjo zvrnemo maso in jo povrh zgladimo. Narastek pečemo v srednje vroči
pečici. Če smo ga pekli v ognjavarni skledi, ga v isti posodi tudi serviramo.
Če pa smo ga pekli v ponvi ga, ko se nekoliko ohladi, razrežemo, posladkamo in
zložimo na krožnik. Narastku lahko dodamo tudi pest rozin, namesto limonove, pa
lahko vzamemo tudi pomarančno lupino. V sezoni lahko v narastek zarinemo tudi
nekaj sladkanih jagod. sok, ki nam od jagod ostane, uporabimo za oblivanje.
Sicer pa narastek pred serviranjem oblijemo s sadnim sokom. Poleg lahko
ponudimo tudi vinski šodo ali tolčeno smetano.
Enako maso lahko uporabimo tudi za zdrobov puding.
Namesto, da bi narastek pekli, ga v namazanem in s sladkorjem potresenem modelu
– kuhamo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar