nedelja, 12. januar 2014

Zdrobov narastek

Narastki so meni ljube jedi. Rižev, kruhov, vaniljev in še kakšen. Danes imamo zdrobovega, recept sem poiskala v kuharski knjigi, ki je najboljša za klasiko. Pri mojstru Ivačiču. Lahko ga delamo natur, ali pa s kakšnimi dodatki – rozinami, sadjem, pinjolami. Vsekakor pa na narastku ne sme manjkati preliva. Ivačič je zapisal: sadni sok za oblivanje, jaz pa sem tokrat uporabila doma pripravljeno malinovo marmelado. Recept sem prepisala kar v originalu. Tako se mi zdi bolj sočen, pa tudi besednjak, ki so ga pri recepturah za kuho uporabljali včasih je zelo zanimiv.
Še nekaj – Ivačičev recept je nastal v času, ko se še niso zavedali, da so limone škropljene. Zato limono nujno zdrgnite in operite z vročo vodo.


½ l mleka
18 dkg zdroba
10 dkg masla
8 dkg sladkorja
zrnce soli
4-6 jajc
limonova lupinica
sadni sok za oblivanje

V dobro pološčeni kozici zavremo mleko, dodamo zrnce soli in maslo in s šibo zakuhamo zdrob. Ko se masa ohladi, dodamo rumenjake, limonovo lupino in sneg, ki smo mu, ko je bil že stepen, dodali sladkor. Ognja varno skledo ali ponev namažemo z maščobo, obtresemo z drobtinicami, vanjo zvrnemo maso in jo povrh zgladimo. Narastek pečemo v srednje vroči pečici. Če smo ga pekli v ognjavarni skledi, ga v isti posodi tudi serviramo. Če pa smo ga pekli v ponvi ga, ko se nekoliko ohladi, razrežemo, posladkamo in zložimo na krožnik. Narastku lahko dodamo tudi pest rozin, namesto limonove, pa lahko vzamemo tudi pomarančno lupino. V sezoni lahko v narastek zarinemo tudi nekaj sladkanih jagod. sok, ki nam od jagod ostane, uporabimo za oblivanje. Sicer pa narastek pred serviranjem oblijemo s sadnim sokom. Poleg lahko ponudimo tudi vinski šodo ali tolčeno smetano.

Enako maso lahko uporabimo tudi za zdrobov puding. Namesto, da bi narastek pekli, ga v namazanem in s sladkorjem potresenem modelu – kuhamo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar