Tudi ta recept je iz knjige La nonna La cucina La
vita, ki me je letos prijetno pričakala pod novoletno jelko. Čudovita čokoladna
torta brez moke in tudi brez kakšne druge sestavine, ki včasih nadomesti
mandeljne. Najprej sem mislila, da gre za kakšnega tiskarskega škrata, ker
vemo, da je še vsak sufle malo poprašen z moko. Tu pa nič. Bom nehala pisati,
ker me že boli vrat, pri pogledovanju na ekran in v knjigo. Če bi me kdo od
mojih bližnjih rad razveselil z uporabnim rojstnodnevnim darilom, bi mi zelo
prav prišlo leseno stojalo za knjigo, ki ga imajo v tisočinendar. Rabila bi ga
za dve priložnosti. Najprej seveda za osnovni namen, torej za pogledovanje na
recept ob vrtenju kuhalnice in za pogledovanje v knjigo ob zapisovanju
receptov. Še bolj pa bi me razveselilo to, ker bi vedela, da je darovalec bral recept za
rahlo čokoladno torto. Tale torta je sicer v originalu postrežena z
maskarponejevo kremo, mi pa smo tokrat imeli sladko smetano. Tudi zelo v redu.
Za tortni
model premera 28 cm
250 g temne čokolade
125 g masla
6 jajc
2 žlici sladkorja v prahu
V bain marie stopimo čokolado skupaj z maslom.
Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa zamešamo s
sladkorjem v prahu. Stopljeno čokolado dobro zmešamo z rumenjaki, nato v
čokoladno maso previdno vmešamo sneg. Testo vlijemo v tortni model, ki smo ga
dobro pomazali z maslom in potresli s kakavom. V naprej ogreti pečici pečemo 30 do 35
minut pri 140 stopinjah. Torto ohladimo, jo zvrnemo iz modela in posujemo s
sladkorjem v prahu. Postrežemo s kakšno maskarponejevo ali pa vaniljevo kremo,
lahko tudi s kepico sladoleda ali pa sladko smetano ter jagodovim prelivom, ki je nekoliko redkejša jagodno jagodna marmelada.
Možna je tudi različica s kakavom, tako da uporabite 100 g kakavovega prahu in poleg 125 g masla še dodatne 100 g maščobe - lahko je maslo, ali pa tudi kokosova mast.
Možna je tudi različica s kakavom, tako da uporabite 100 g kakavovega prahu in poleg 125 g masla še dodatne 100 g maščobe - lahko je maslo, ali pa tudi kokosova mast.
Ni komentarjev:
Objavite komentar