četrtek, 23. januar 2014

Rahla čokoladna torta

Tudi ta recept je iz knjige La nonna La cucina La vita, ki me je letos prijetno pričakala pod novoletno jelko. Čudovita čokoladna torta brez moke in tudi brez kakšne druge sestavine, ki včasih nadomesti mandeljne. Najprej sem mislila, da gre za kakšnega tiskarskega škrata, ker vemo, da je še vsak sufle malo poprašen z moko. Tu pa nič. Bom nehala pisati, ker me že boli vrat, pri pogledovanju na ekran in v knjigo. Če bi me kdo od mojih bližnjih rad razveselil z uporabnim rojstnodnevnim darilom, bi mi zelo prav prišlo leseno stojalo za knjigo, ki ga imajo v tisočinendar. Rabila bi ga za dve priložnosti. Najprej seveda za osnovni namen, torej za pogledovanje na recept ob vrtenju kuhalnice in za pogledovanje v knjigo ob zapisovanju receptov. Še bolj pa bi me razveselilo to, ker bi vedela, da je darovalec bral recept za rahlo čokoladno torto. Tale torta je sicer v originalu postrežena z maskarponejevo kremo, mi pa smo tokrat imeli sladko smetano. Tudi zelo v redu.

Za tortni model premera 28 cm
250 g temne čokolade
125 g masla
6 jajc
2 žlici sladkorja v prahu

V bain marie stopimo čokolado skupaj z maslom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg, rumenjake pa zamešamo s sladkorjem v prahu. Stopljeno čokolado dobro zmešamo z rumenjaki, nato v čokoladno maso previdno vmešamo sneg. Testo vlijemo v tortni model, ki smo ga dobro pomazali z maslom in potresli s kakavom. V naprej ogreti pečici pečemo 30 do 35 minut pri 140 stopinjah. Torto ohladimo, jo zvrnemo iz modela in posujemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo s kakšno maskarponejevo ali pa vaniljevo kremo, lahko tudi s kepico sladoleda ali pa sladko smetano ter jagodovim prelivom, ki je nekoliko redkejša jagodno jagodna marmelada

Možna je tudi različica s kakavom, tako da uporabite 100 g kakavovega prahu in poleg 125 g masla še dodatne 100 g maščobe - lahko je maslo, ali pa tudi kokosova mast.

Ni komentarjev:

Objavite komentar