sobota, 10. december 2016

Zeliščna rižota z marelami

Zadnje poletje in jesen v znanem kotičku gozda nisva našla prav veliko gob, kljub temu, da bi razmere morale biti idealne. Toplo in dež. Se je pa pripetilo, da je John, kljub temu, da se ni nadejal bere, prav na začetku poti v skrivne kotičke našel nekaj velikih dežnikaric. In to kar nekaj. Da ne bi bilo vedno enako, jih tokrat nisva spohala ali le spekla na olju in posula s peteršiljem, ampak sva jih podložila z zeliščno rižoto. Zelišča pa naj bodo sveža, vsekakor ne sme manjkati peteršilja. Mislim, da sem jaz tokrat uporabila še šetraj, timijan, origano in rožmarin.


Za 2 osebi
200 g riža
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
lahko nekaj kolesc čilija
sveža zelišča, ki jih imamo pri roki
peteršilj
lovorjev list ali dva
sol, sveže mlet poper
2 večji ali 4 manjše dežnikarice

Na oljčnem olju steklasto prepražimo nasekljano čebulo in na lističe narezan česen, lahko pa dodamo še nekaj kolesc čilija, če želimo malo ostrejšo jed. Steklasto prepražimo še riž in vse skupaj zalijemo s primerno količino vode. Dodamo lističe svežih zelišč, lovorjeva lista in solimo. Kuhamo približno 20 minut, da se riž skuha, a ne prekuha. Na oljčnem olju v ponvi na obeh straneh popečemo dežnikarice, jih narežemo na manjše kose in položimo po rižu. Zraven gre kozarček suhega belega vina.

rižota z gobami

Ni komentarjev:

Objavite komentar