nedelja, 25. oktober 2020

Pirin polnozrnat kruh z drožmi

Na začetku tega bloga lahko najdete serijo kruhov s kvasom, potem čez nekaj časa tiste brez kvasa, zdaj pa se spopadam s različnimi vrstami kruha z drožmi. Na vrsto je prišla pirina polnozrnata moka. Polnozrnat pirin kruh med peko ne vzbrsti tako, kot na primer bel. Lepše bi izgledal, če bi ga pred peko po vrhu posula s pirino moko, a mi je je žal zmanjkalo.



200 g droži

600 g vode

900 g pirine polnozrnate

16 g soli

Pri testu še malo poglejte na razmerje med moko in vodo. Niso vse moke enake, zato se vam lahko zgodi, da bo testo premokro ali obratno. V prvem primeru dodajte še malo moke, v drugem vode. Po občutku.

Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.

Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo in damo počivat za 2 uri.

Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo spet za 2 uri k počitku.

Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4 dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na stranicah, kjer nismo prepogibali.

Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v hladilnih za 15 ur. Nepokrite.

Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.

Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.

Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.

Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate tale video.


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar