Na začetku tega bloga lahko najdete serijo kruhov s kvasom, potem čez nekaj časa tiste brez kvasa, zdaj pa se spopadam s različnimi vrstami kruha z drožmi. Na vrsto je prišla pirina polnozrnata moka. Polnozrnat pirin kruh med peko ne vzbrsti tako, kot na primer bel. Lepše bi izgledal, če bi ga pred peko po vrhu posula s pirino moko, a mi je je žal zmanjkalo.
200 g droži
600 g vode
900 g pirine polnozrnate
16 g soli
Pri testu še malo poglejte na razmerje med moko in
vodo. Niso vse moke enake, zato se vam lahko zgodi, da bo testo premokro ali
obratno. V prvem primeru dodajte še malo moke, v drugem vode. Po občutku.
Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.
Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo
in damo počivat za 2 uri.
Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo spet za 2 uri k počitku.
Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo počivat za 1 uro.
Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat
prepognemo in damo počivat za 1 uro.
Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4
dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo
na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na
stranicah, kjer nismo prepogibali.
Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v
hladilnih za 15 ur. Nepokrite.
Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in
jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.
Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut
tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z
vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.
Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah
tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.
Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate tale video.
Ni komentarjev:
Objavite komentar