torek, 16. marec 2021

Ramen

Piščančji. Tale je Shōyu (醤油, "soy sauce"). O tej japonski jedi lahko preberete celo filozofijo, če je še niste predlagam, da se odpravite kar na wikipedijo, kjer so poenostavljeno razložene osnovne informacije. Ramen (拉麺, ラーメン)so sicer rezanci. Jed pa je pripravljena v običajno mesni juhi z nekaj zelenjave, tudi sveže, kuhanim jajcem in seveda rezanci.

Jaz sem uporabila kar domače slovenske rezance, kot je to storil tudi Jernej v svoji kuhinji. Verjetno bi v bolje založeni trgovini našla tudi prave japonske, lahko pa bi jih pripravila tudi sama po kakšnem japonskem receptu. A tile slovenski so bili povsem v redu. Recept za juho pa je podoben tistemu za obaro, le na koncu je potrebnih še nekaj dodatkov in seveda za to vrsto ramna še sojina omaka.




osnovna juha

oljčno olje

kosi piščanca

kotenje

jušna zelenjava (malo gomolja zelene, korena peteršilja, kolerabe, pora, …)

čebula

česen

peteršilj

sol, poper

dodatki

jajčni rezanci

korenje

špinača

šalotka

jajca

Na oljčnem olju pražimo sesekljano čebulo, dodamo česen, premešamo in dodamo na koščke narezanega piščanca. Pražimo, nato dodamo še zelenjavo in začimbe. Zalijemo z vodo in kuhamo tričetrt ure.

Četrt ure pred koncem kuhanja osnovne juhe denemo kuhati v posebni posodi v rahlo osoljen krop še na julienne narezan korenček in nekoliko kasneje v isto posodo še rezance. Posebej skuhamo še jajce, naj vre približno 5 minut, da rumenjak ostane še nekoliko mehak. Na kolobarčke narežemo šalotko ter operemo in osušimo mlado špinačo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar