sobota, 1. julij 2023

Rižota s šparglji in gamberi

Izjemna kremna rižota, kjer se prepletata grenčina divjih špargljev in sladkoba mesa rakcev.




Za 2 osebi

180 g riža

oljčno olje

manjši šopek divjih špargljev

lahko 1 dcl malvazije

200 g repkov kozic

poper

Kozicam izluščimo meso repkov. Oklepke skuhamo v vodi, da dobimo jušno osnovo.

Šparglje prelomimo na stiku olesenelega dela in mehkega dela. Glavice odrežemo in prihranimo, da jih bomo dodali ob koncu. Zeleni del špargljev narežemo na centimetrske koščke.

Narezane šparglje denemo na hladno oljčno olje in malo popražimo, (dodamo malvazijo, da izpari), steklasto prepražimo riž, dodamo še rakce in zalijemo z jušno osnovo. Če je nismo naredili, zalijemo z vodo. Nikoli ne odmerim vse tekočine vnaprej, po potrebi jo dodajam med kuhanjem. Popramo in kuhamo, dokler ni riž skuhan al dente. Glavice špargljev dodamo kakšnih pet minut pred koncem kuhanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar