sobota, 1. julij 2023

Krostata z jabolki

Tokrat nisem naredila krostate, ki jo delam običajno, ko sadje zalijem z jajčno smetanovo kremo, ampak sem jo pripravila bolj v smeri jabolčne pite. Na listnato testo sem dela naribana jabolka z rozinami.




Količine prilagodimo velikosti pekača in naši predstavi o debelini nadeva

listnato testo

jabolka

rozine

rum

vaniljin sladkor

naribana limonina lupinica

cimet

žlica ali dve soka limone

Nekaj zdrobljenih polnozrnatih piškotov.

Rozine namočimo v rumu. Listnato testo razvaljamo v malo večjo površino, kot je površina pekača. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj denemo testo tako, da ima še kakšne 3 cm roba navzgor. Testo večkrat prebodemo z vilicami.

Zmešamo naribana jabolka z rozinami v rumu, vaniljinim sladkorjem, naribano limonino lupinico, cimetom in limoninim sokom. Po presoji, glede na tekočino v jabolčnem nadevu, dodamo tudi nekaj mletih piškotov, da bi vpili tekočino. Ne preveč, da nadev ne bo presuh. In ne premalo, da nadev ne bo plaval v tekočini. Ravno prav torej.

Nadev nadevamo na listnato testo. Glede na višino nadeva lahko rob listnatega testa nekoliko znižamo s prsti. Pečemo na 180 stopinjah približno pol ure.

Ni komentarjev:

Objavite komentar