In sladoledom. Breskve s sladkorjem so ena izmed
prajedi mojega otroštva. To pomeni, da imajo pri meni poseben status. V beli skodelici
narezane na krhlje, posute in pomešane s kristalnim sladkorjem. Če gremo s spominsko predstavo še naprej, jih
je videti v igri sonca in senc borovcev v beli notranjosti skodelice. Pred leseno
hišico v poreškem kampu v zvočnem ozadju škržatov in sproščenih glasov drugih
obiskovalcev kampa. Nekje v ozadju občutek mame, ki je narezala in posladkala
breskve. Občutek varnosti in ugodja.
Tokrat je pred nami nekoliko posodobljena različica
s sladoledom. V prozornem kozarcu. Ob tej priložnosti naj še povem, da v
hrvaški ponudbi (Ledovih) sladoledov pogrešam takšne, ki bi v enem pakiranju
ponudili samo en okus, ki bi lahko bil sestavni del mnogih sladic. Na primer
vaniljo. Imajo pa samo Quattro, kjer so štiri vrste sladoleda že prelite s
čokolado in kakšnimi oreščki ali pa v najboljšem primeru Twice z dvema ali
tremi okusi. Ob zadnjem obisku trgovine sem odkrila še novo domoljubno
različico tega sladoleda, kjer se vanilja in jagoda izmenjujeta v obliki
šahovnice. Skratka, kupec mora s tovrstnimi pakiranji nabaviti še en okus, ki
ga v tistem trenutku ne rabi.
breskve
kristalni sladkor
vaniljin sladoled
Breskve operemo in narežemo na krhlje ali kockice.
Denemo jih v posodo (s pokrovom), jih posladkamo, premešamo in zaprte postavimo
v hladilnik za vsaj dve uri. Naložimo jih v kozarec, izmenoma z vaniljinim
sladoledom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar