Lahko bi rekli tudi Istrska parmigiana ali pa, kot
to jed poimenuje Alberto Pucer Melancane v pečici. V tem blogu smo že opisali
pripravo klasične parmigiane po receptu prijateljice, ki ob obrokih, ki jih
pripravi vedno ustvari rustikalno romantično vzdušje, včasih obarvano še s
citati iz klasične grščine. Pucer je jed pripravil na način, da melancanov prej
ni popekal v ponvi, kar naložil jih je v pekač. Tudi ni kompliciral s
predpripravo paradižnikove omake. V pekač je naložil melancane, parmezan ali
zbrinc, paradižnike, baziliko tel sol in poper.
Ideja za istrsko različico pa se je porodila ob
priložnosti, ko sem imela v hladilniku hlebček mladega kozjega sira (iz
sosednje vasi), v konobi pa še svež melancan in na soncu zrasle paradižnike (od
sosede). Skratka same domače sestavine. Pri siru naj še poudarim, da sploh nima
okusa po kozah, kot smo ga navajeni. Tisti okus namreč pride, če koze hranijo s
svežimi rastlinami, torej z »zelenim«. Kozji pridelki pa so nežnega okusa, brez
značilnega priokusa, če so koze hranjene samo s posušenim senom. Vsak dan
izvemo kaj novega.
oljčno olje
jajčevec
mladi kozji sir
paradižnik
pasiran paradižnik
česen
posušen feferon
sol
sveža origano in rožmarin
črne olive
sveže bazilika
parmezan
Jajčevce narežemo na 0,5 – 1 cm debele rezine in
jih popečemo na oljčnem olju. Naložimo jih v pekač in prelijemo z omako, v
katero smo zamešali olupljene in na kockice nasekljane paradižnike, malo
pasiranega paradižnika, nasekljan česen, sol, origano in rožmarin ter
izkoščičene črne olive in smo jo kuhljali kakšne pol ure. Posujemo še s svežo
baziliko in po vrhu naložimo polcentimetrske rezine mladega kozjega sira.
Pečemo v pečici na 180 stopinjah 20 minut. Parmigiano še enkrat posujemo z
nekaj listi sveže bazilike in naribanim parmezanom. V pečico jo potisnemo še za
10 minut. Izjemno. Še posebej v kombinaciji s pečeno polento.
Ni komentarjev:
Objavite komentar