Narastek iz prosene kaše je bolj zdrava različica
sladice, primeren pa je tudi za tiste, ki imajo težave s celiakijo. Verjetno
pomaga tudi pri dojenju, saj je prosena kaša poleg piva, eno izmed živil, ki po
ustnem izročilu pripomore k večji laktaciji.
250 dkg prosene kaše
ščep soli
4 dl vode
4 dl mleka
10 dkg masla
2 jajci
2 žlici trsnega sladkorja
vanilin sladkor
1 dl sladke smetane
4 žlice rozin
4 žlice ruma
naribana lupinica bio limone
cimet
2 jabolki
V osoljen krop vmešamo proseno kašo, ko popije
tekočino, dodamo še mleko in kuhamo 15 minut, potem pa vmešamo maslo ter pokrito
pustimo, da se dodobra zmehča in ohladi. Dodamo še smetano. Beljake stepemo v
sneg. Rumenjake penasto umešamo s sladkorji, dodamo še naribano limonino
lupinico in cimet. Vmešamo ohlajeno kašo in sneg. Dodamo še v rumu namočene
rozine. V pekač, namazan z maslom, stresemo najprej pol mase in jo pogladimo.
Nanjo naložimo na čolničke narezana jabolka, preko njih pa polijemo še
preostalo maso. Pečemo pri 180 stopinjah pol do tričetrt ure, odvisno od
pečice. Proti konca pogledujemo v pečico, če bi narastek začel preveč rjaveti,
ga do konca peke pokrijemo z aluminijasto folijo. Postrežemo ga brez kakšnih
dodatkov, saj je že sam po sebi dovolj okusen in sočen. Če imamo rajši
slajšega, ga potresemo s sladkorjem v prahu. Lahko pa ga prelijemo z vročim
sadnim prelivom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar