nedelja, 31. januar 2016

Juha iz sladkega krompirja

Ali iz batat, kot rečejo v hrvaški Istri. Po barvi in okusu juha spominja na tisto iz muškatne buče. Zato si jo je John zabelil z bučnim oljem. Najbrž bi šlo še bolje s kakšnim pikantnim olivnim. Jaz pa sem jo tokrat dopolnila z nekaj kapljicami sladke smetane in nasekljanim peteršiljem.


1 sladek krompir
2 krompirja
1 čebula
4 stroki česna
sol, poper
oljčno olje
žlica masla

Na oljčnem olju in maslu prepražimo na kose narezano čebulo (ni treba, da jo prav drobno sekljamo, ker bomo juho tako ali tako palično sesekljali). Dodamo kar cele ali na pol prerezane stroke česna in na lističe narezan krompir. Med stalnim mešanjem pazimo, da se nam zelenjava v ponvi ne zažge. Dodamo še narezan sladek krompir, premešamo in zalijemo s toliko vode, da so sestavine pokrite. Solimo in popramo. Kuhamo dvajset minut do pol ure, toliko da se krompirji zmehčajo. Sesekljamo s paličnim mešalnikom in postrežemo. Zabelimo po okusu – z bučnim oz. oljčnim oljem ali sladko smetano. Lahko pa postrežemo tudi takšno kot je, torej brez vsega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar