Ali iz batat, kot rečejo v hrvaški Istri. Po barvi
in okusu juha spominja na tisto iz muškatne buče. Zato si jo je John zabelil z
bučnim oljem. Najbrž bi šlo še bolje s kakšnim pikantnim olivnim. Jaz pa sem jo
tokrat dopolnila z nekaj kapljicami sladke smetane in nasekljanim peteršiljem.
1 sladek krompir
2 krompirja
1 čebula
4 stroki česna
sol, poper
oljčno olje
žlica masla
Na oljčnem olju in maslu prepražimo na kose
narezano čebulo (ni treba, da jo prav drobno sekljamo, ker bomo juho tako ali
tako palično sesekljali). Dodamo kar cele ali na pol prerezane stroke česna in
na lističe narezan krompir. Med stalnim mešanjem pazimo, da se nam zelenjava v
ponvi ne zažge. Dodamo še narezan sladek krompir, premešamo in zalijemo s
toliko vode, da so sestavine pokrite. Solimo in popramo. Kuhamo dvajset minut
do pol ure, toliko da se krompirji zmehčajo. Sesekljamo s paličnim mešalnikom
in postrežemo. Zabelimo po okusu – z bučnim oz. oljčnim oljem ali sladko
smetano. Lahko pa postrežemo tudi takšno kot je, torej brez vsega.
Ni komentarjev:
Objavite komentar