nedelja, 7. februar 2016

Pita s svežim lososom in špinačo

Ostala nam je še zadnja tretjina testa, ki ga je mlajša hči naredila po receptu iz bazilikine knjige. Danes sem si zamislila pito z lososom, naravnim, ne dimljenim. Dimljen ima namreč poseben okus in meni nekako ne gre, ne v tople jedi, ne na solate. Dimljen losos se, kar se mene tiče, najbolje ujame s toastom, tramezzini ali belim kruhom in maslom. Po vrhu pa malo limoninega soka in listi svežega janeža ali koromača. Izjema so le poširanja jajca z lososom po Novakovo. V ostale jedi – omake k testeninam ali njokom, slane pite – pa je bolje, da gre svež ali odmrznjen losos. Ali pa kvečjemu tisti, ki je naravno konzerviran v oljčnem olju.


Za pekač 26 - 28 cm
Testo
170 g pirine moke
65 g masla
ščep soli
1/3 rumenjaka
0,7 dl mrzle vode

Moko najprej na hitro zamešamo s koščki masla in soljo, dodamo rumenjak in na koncu postopoma še vodo. Količina vode je odvisna od temperature zraka – če je zelo vroče, rabimo manj. Pomembno je le, da samo vse sestavine spravimo skupaj, čim manj mesimo in valjamo po rokah in ga le na hitro zamesimo. Oblikujemo ga v disk, ki ga tesno zavijemo v prozorno folijo in damo v hladilnik za vsa pol ure. Nato testo na pomokani površini razvaljamo in ga s pomočjo valjarja prenesemo v pekač in fino pritisnemo ob robovih. Ostanke odrežemo in dno na več mestih prebodemo z vilicami. V hladilnik ga denemo še za pol ure, potem pa obližimo s peki papirjem in nanj stresemo fižol, lahko pa tudi riž, čičeriko, frnikole, ipd.. Testo obtežimo zato, da se med peko ne napihne. Postopek imenujemo slepa peka. Pečemo pri 170 stopinjah dobrih 15 minut. Odstranimo papir in fižol in pečemo še nekaj minut, da je testo kompaktno.
Če bi radi porabili ves rumenjak hkrati, naredite testo iz 500 g moke, 250 g masla in 2 dl mrzle vode, narejeno testo pa na koncu razdelite na tri dele, ga razvaljate, zavijemo v folijo in zamrznemo. V receptu piše, da ga ob priliki, ko ga potrebujemo, vzamemo iz zamrzovalnika, nič ne oddajamo in z njim ravnamo praktično kot s svežim. To je naredila tudi mlajša hči in danes smo uživali ob tretji tretjini.

Nadev
30 dkg lososa (svežega ali zamrznjenega)
2 pesti mlade špinače
2 jajci
2 dl sladke smetane
sol, poper
nekaj zrn rdečega popra
muškatni orešček
peteršilj
50 g filadelfijskega sirčka
3 žlice naribanega parmezana

Na slepo spečeno testo razporedimo na kocke narezanega lososa, filadelfijski sirček in svežo mlado špinačo. Skupaj stepemo jajci, sladko smetano, sveže mlet poper, rdeči poper, muškatni orešček, nasekljan peteršilj in nariban parmezan. Zmes prelijemo po obloženem testu in pečemo v pečici na 180 stopinjah 40 minut. Ob koncu peke pogledujemo v pečico in pazimo, da pita ne bi počrnela. Če začenja rjaveti, jo prekrijemo z aluminijasto folijo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar