nedelja, 6. oktober 2013

Pumpkin pie

Bučna pita. Legendarna severno ameriška sladica. Kam drugam, kot na spletne strani onkraj luže, bi torej šla iskat skrivnosti priprave bučne pite. Ampak prav težko je bilo najti recept, v katerem bi bila opisana priprava pite iz žive buče in doma narejenega testa. Še tam, kjer je recept obljubljal »pie from a real pumpkin, not a can!«, je bilo v navodilih kupljeno testo. Takoj sem se spomnila pripovedovanja nekega znanca, ki je povedal, da v »ameriki« za praznik kupijo že pečenega purana, poleg tega pa še sprej, ki pričara vonj peke purana v pečici. Naj mi moje zveste bralke iz ZDA ne zamerijo teh vrstic, a navade pri kuhanju so tu na stari celini povsem drugačne, pa tudi časi oboževanja hitre kuhinje so nekako minili. Naj povem še nekaj o testu. Pri receptu je bilo navodilo za neke vrste krhko testo (Crust, Pate brissé, Mϋrbeteig), ki naj bi se pripravljalo z zamrznjenimi koščki masla in tudi priprava je precej zapletena. Če želite, lahko seveda po spletu pobrskate po tovrstnih receptih, jaz sem iz navedenih sestavin samo zamesila preprosto testo. In se je prav tako obneslo.


Za pekač 26 cm
Testo
180 g moke
120 g masla
ščepec soli
1 žlica rjavega sladkorja
3 žlice mrzle vode
Bučno polnilo
2 skodelici (cups) pireja iz buče
1 ½ skodelice sladke smetane
½ skodelice rjavega sladkorja
2 jajci
2 čajni žlički cimeta
1 čajna žlička ingverja
¼ čajne žličke muškatnega oreščka v prahu
¼ čajne žličke zdrobljenih klinčkov
¼ čajne žličke kardamoma
½ čajne žličke naribane limonine lupinice

Iz sestavin zamesimo testo in ga denem, zavitega v prozorno folijo, za eno uro v hladilnik. Muškatno bučo prerežemo na pol, iz nje izdolbemo semena in jo na peki papirju spečemo v pečici. Meso buče z žlico odstranimo od lupine in ga zmečkamo v pire. Tekočino, ki jo je buča spustila med peko, pa tudi tisto, ki se je odcedila iz pireja, prihranimo in jo porabimo za bučno juho. Enako storimo s preostalim pirejem. Iz sestavin zmešamo bučno polnilo. Pekač namastimo, ali pa obložimo s peki papirjem. Testo razvaljamo in z njim enakomerno obložimo pekač tako, da ima kakšna 2 cm visok rob. Vanj vlijemo še bučno maso. Pito pečemo najprej 15 minut na 220 stopinjah, potem pa še kakšnih 45 na 180. Seveda vsake toliko pogledamo v pečico, če peka dobro poteka. Pita naj se hladi eno uro. Če zdržite seveda!


2 komentarja:

  1. Ce bos se kdaj iskala kaj Ameriskega, se mi oglasi. Imam dobre vire, da najdem recepte "po ta starem" in ne vse instant iz konzerve :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pikapolonica, z veseljem! Upam, da sem na spletu našla pravi recept za pumpkin pie. Če imaš še kakšen hint ali kakšen drugačen recept zanjo, se priporočam!

    OdgovoriIzbriši