ponedeljek, 14. oktober 2013

Sirove palačinke

Ali pa gratinirane skutne palačinke. Ena izmed jedi iz malih dni, ki jo je vsake toliko pripravilo moja mama. Običajno je delala manj sladke, ker ata ni bil za sladko. Smo pa jih ostali za nadomestek posuli s kristalnim sladkorjem.
Spodaj je klasični recept. Lahko pa sladico pripravite iz mehkih ajdovih palačink. Za to različico v testo denete po tretjino ajdove, ostre in gladke moke, ki jo presejete skupaj z žličko pecilnega praška. Poleg mleka dodate še malo radenske.



Za 4 osebe
Testo za palačinke
2 jajci
200 g moke
400 ml bolj mastnega mleka
ščepec soli
(žlička sladkorja)
(malo radenske)
(malo ruma)
maščoba za peko (sončnično olje ali kokosova mast)
Nadev
500 g nepasirane skute
2 dl kisle smetane
3 žlice sladkorja
2 jajci
vaniljin sladkor
cimet
limonina lupinica (malo za okus)
rozine

Vse sestavine za testo z mešalnikom zamešamo v ravno prav gosto maso (ne tekoče in ne gosto, prava gostota pride z izkušnjami). Količina sestavin je zapisana samo za okviren občutek, koliko jih potrebujemo. Pravo gostoto pa običajno dosežemo z dodatnim doziranjem moke ali mleka. Pripravljeno testo naj kakšne pol ure počiva v hladilniku. Na ponvi razgrejemo maščobo in odvečno odlijemo v skodelico in prihranimo za naslednjo palačinko. Testo z zajemalko v enakomerno polijemo po ponvi. Ko se palačinka posuši, jo obrnemo in spečemo na drugi strani. Na drugi strani je hitreje pečena, zato bodimo pozorni in jo pravočasno umaknemo iz ponve.

Za nadev stepemo rumenjake s sladkorjem, dodamo cimet in naribano limonino lupinico ter počasi vmešamo stepen sneg. Previdno vmešamo še rozine. Z nadevom napolnimo palačinke in jih zavite polagamo v namaščen pekač. Nekaj polnila prihranimo in z njim na koncu premažemo palačinke še po vrhu. Pečemo na 180 stopinjah 45 minut.

Ni komentarjev:

Objavite komentar