Lahka torta s prijetnim okusom. Iznajdba
današnjega dne. Očitno uspešna, saj je od nje ostal samo čipkast prtiček.
Zamislite si prepletanje okusov biskvitnega dna z aromo ruma, banane, karamele
in panakote z burbonsko vanilijo.
Količine za pekač s snevljivim obodom 26 cm
Biskvit
2 jajci
3 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
5 žlic moke
2 žlici oljčnega olja
malo mleka z rumom (za otroke rum seveda izpustimo)
Karamelizirane
banane
kokosova maščoba
3 banane
3 žlice kristalnega sladkorja
mleko
Panakota
2 vrečki praška za panakoto
800 ml mleka
1 sladkor z burbonsko vanilijo
Za biskvit penasto stepemo rumenjaka s sladkorjem
in vaniljinim sladkorjem. Postopoma dodajamo stepen sneg in moko. Nežno
premešamo in vlijemo v pekač za torto, obložen s peki papirjem. Pečemo na 180
stopinjah približno 10 minut, toliko, da se biskvit speče (naredimo poskus z
zobotrebcem). Pečen in ohlajen biskvit previdno ločimo od peki papirja in ga
obrnemo. Natopimo ga z mlekom in rumom. Na robove okvirja pekača prav tako
namestimo trakove peki papirja.
Banane prerežemo vzdolžno na pol. Na teflonski
ponvi segrejemo kokosovo maščobo in nanjo denemo banane z polkroglo stranjo. Po
ploščati strani prerezanih banan potresemo kristalni sladkor. Ko so pečene na
prvi strani jih obrnemo in zapečemo toliko, da sladkor karamelizira. Banane
naložimo na biskvit. Na ponev potem denemo še malo kokosove maščobe ter
preostali sladkor. Mešamo in pražimo toliko časa, da rahlo porjavi in zalijemo
z mlekom. Mešamo, da se karamel raztopi. Dulce de leche prelijemo preko banan.
Po navodilu na vrečki skuhamo panakoto. To je, da v
vrelo mleko z metlico počasi vmešamo vsebino vrečk. Dodamo še burbonsko vaniljo
in kuhamo, da se masa začne zgoščevati (na vrečki piše 1 minuto). Panakoto
previdno vlijemo na biskvit z bananami. Pri tem pazimo, da na robovih nameščeni
peki papir lepo objame vlito maso.
Torto najprej hladimo zunaj, potem jo prestavimo v
hladilnik. Panakota se bo lepo zgostila. Po nekaj urah lahko nežno odstranimo
obod pekača in peki papir. Čudovita torta je primerna za strežbo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar