Slika za falafel je prispela od moje starejše
hčere. Po moji prošnji, da naredi fotografijo. To jed smo namreč prvič
pripravljali skupaj doma, obe hčeri s svojimi polovicami in jaz. Pripravljali
smo ga po Novakovih, iz sveže čičerike. Ne vnaprej skuhane, le čez noč namočene.
Tako pripravljen falafel je namreč odlično hrustljav, lotimo pa se ga lahko brez
bojazni, da bi kroglice razpadale.
Še to - sveži koriander ni vsem po godu. Posebej zato, ker nam vonj še dolgo ostane na rokah in v nosnicah (tako kot pri zeleni). A brez skrbi. Ko je koriander enkrat v falaflu, mu da odličen poudarek, ki sploh ne spominja več na tisti močan, komu celo neprijeten vonj.
200 g suhe čičerike, ki smo jo namakali preko noči
1 majhna čebula ali 2 mladi
1 strok česna
šopek peteršilja
2 – 3 vejice koriandra
1 žlička mlete kumine
1 žlička mletega koriandra
1 žlička kajenskega popra
1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
sol
sveže mlet črn poper
oljčno olje (bolj navadno, za cvrenje)
Torej ključno je, da čičeriko prej namočimo za
kakšnih 12 ur, najbolje preko noči. Po tem jo odcedimo, stresemo v sekljalnik,
dodamo grobo nasekljano čebulo z zelenim delom vred, česen, grobo nasekljan
peteršilj in koriander, začimbe, sol in pecilni. Sesekljamo in po potrebi
dodamo žlico ali dve vode. Zmes mora biti, tako Novakovi, grobo zrnata. Z
mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike čvrste kroglice, ki jih spečemo v
vročem olju Cvremo jih po 4 minute na vsaki strani, ocvrte pa polagamo na
gospodinjski papir.
Ponudimo jih v lepinji, skupaj z rezinami sveže
kumare, paradižnika in čebule ter polijemo z jogurtovo omako s hariso ali pa s
tahinijevo polivko.
(Recept je prirejen po Novakovih)
Ni komentarjev:
Objavite komentar