ponedeljek, 26. maj 2014

Zeljanica

Zeljanico običajno pripravljam kar po receptu za moj burek, in v plasti dodajam še oprano svežo špinačo. V maso za moj burek običajno denem dve jajci, pol kile skute, ostale sestavine pa so odvisne od tega, kaj je treba porabiti v hladilniku. Jogurt, kislo smetano, sladko smetano, feto, srbski sir. Tule spodaj pa vam zapišem bosanski recept. Vsekakor pite in bureki niso lekarniški posel, zato lahko damo tudi česa več ali manj, kaj izpustimo in kaj dodamo.


½ kg svežih jufk (vlečeno testo)
25 dag skute
4 jajca
½ kg oprane špinače
1 žlica koruzne moke ali zdroba
2 dl sladke smetane
10 dag kajmaka
½ žličke soli
50 g masla
olje za pekač

Špinačo blanširamo in odcedimo. Zmešamo jo skupaj z jajci, skuto, smetano, kajmakom, koruznim zdrobom in soljo. Pekač namastimo z oljem. Nanj denemo plast jufke, jo premažemo z oljem in prekrijemo spet z jufko, ki jo spet premažemo z oljem. Nato nalagamo plast mase in plast jufke in plasti ponavljamo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zadnja plast je plast jufke. Zeljanico pečemo pol ure pri 180 stopinjah. Nato jo prelijemo s stopljenim maslom, ki smo mu primešali malo tople vode. Vse skupaj postavimo v pečico še za kakšno minuto, da se tekočina vpije. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar