Ko sem šla po spletu brskat za sorbetom, sem
ugotovila, da si pod tem imenom na različnih koncih sveta predstavljajo različne
izdelke. Skupno jim je to, da gre za zamrznjeno sadno tvarino na vodni ali
vinski osnovi. Ponekod je to sladoled, ponekod gosta pijača, ki jo strežejo med
jedmi obrokov z več hodi. V ZDA pa strogo ločijo sorbet od šerbeta, slednje je
sladoled, ki vsebuje tudi maščobo mlečnih izdelkov. Jaz se ga običajno lotim z
namenom pripraviti rahlo tekoč desert za v visoke kozarce s pecljem, ki ga v
Italiji najdemo pod imenom Sorbetto di limone. Izhaja bolj iz južnih regij
sosednje države, nekateri so njegove korenine našli v Catanji na Siciliji.
Limonin sorbet je običajno pripravljen iz
limoninega sladoleda na vodni osnovi, penečega belega vina in vodke. Vodko iz
praktičnih razlogov, ker je nimam pri roki, velikokrat izpustim iz recepture,
je pa res, da temu desertu da še neko piko na i v okusu. Še z eno težavo sem se
soočila pri željah za pripravo sorbeta. Velikokrat, ko sem se ga namerila
pripraviti, tudi v bolje založenih trgovinah nisem našla limoninega sorbeta
(sladoleda v banjici na vodni osnovi). Ne poleti v Istri in ne okoli novega
leta v Ljubljani. V Ljubljani sem ga pravzaprav še videvala v merkatorjevih
zamrzovalnih skrinjah v začetku decembra, potem pa je pošel. No, našla sem ga v
kranjskem merkatorju na poti iz smučanja in ga seveda urno dodala v košaro.
Doma smo imeli še frizzante iz slovenske Istre in užitek ob koncu družinskega
kosila je bil tu.
belo peneče vino
limonin sorbet
lahko tudi šilce vodke
Peneče vino mora biti hladno, sorbet še v
zamrznjenem stanju. Razmerje med sestavinami določimo sproti, glede na to kako
gost sorbet želimo. Vse sestavine zmešamo s stepalnikom. Sorbeto ponudimo v visokih
kozarcih s pecljem in dolgo žličko. Če je bolj redek, pa ga lahko srebamo skozi
debelejšo slamico. Dober tek in na zdravje!
Ni komentarjev:
Objavite komentar