sreda, 8. april 2015

Limonin sorbet

Ko sem šla po spletu brskat za sorbetom, sem ugotovila, da si pod tem imenom na različnih koncih sveta predstavljajo različne izdelke. Skupno jim je to, da gre za zamrznjeno sadno tvarino na vodni ali vinski osnovi. Ponekod je to sladoled, ponekod gosta pijača, ki jo strežejo med jedmi obrokov z več hodi. V ZDA pa strogo ločijo sorbet od šerbeta, slednje je sladoled, ki vsebuje tudi maščobo mlečnih izdelkov. Jaz se ga običajno lotim z namenom pripraviti rahlo tekoč desert za v visoke kozarce s pecljem, ki ga v Italiji najdemo pod imenom Sorbetto di limone. Izhaja bolj iz južnih regij sosednje države, nekateri so njegove korenine našli v Catanji na Siciliji.
Limonin sorbet je običajno pripravljen iz limoninega sladoleda na vodni osnovi, penečega belega vina in vodke. Vodko iz praktičnih razlogov, ker je nimam pri roki, velikokrat izpustim iz recepture, je pa res, da temu desertu da še neko piko na i v okusu. Še z eno težavo sem se soočila pri željah za pripravo sorbeta. Velikokrat, ko sem se ga namerila pripraviti, tudi v bolje založenih trgovinah nisem našla limoninega sorbeta (sladoleda v banjici na vodni osnovi). Ne poleti v Istri in ne okoli novega leta v Ljubljani. V Ljubljani sem ga pravzaprav še videvala v merkatorjevih zamrzovalnih skrinjah v začetku decembra, potem pa je pošel. No, našla sem ga v kranjskem merkatorju na poti iz smučanja in ga seveda urno dodala v košaro. Doma smo imeli še frizzante iz slovenske Istre in užitek ob koncu družinskega kosila je bil tu.


belo peneče vino
limonin sorbet
lahko tudi šilce vodke

Peneče vino mora biti hladno, sorbet še v zamrznjenem stanju. Razmerje med sestavinami določimo sproti, glede na to kako gost sorbet želimo. Vse sestavine zmešamo s stepalnikom. Sorbeto ponudimo v visokih kozarcih s pecljem in dolgo žličko. Če je bolj redek, pa ga lahko srebamo skozi debelejšo slamico. Dober tek in na zdravje!

Ni komentarjev:

Objavite komentar