ponedeljek, 20. april 2015

Ovseni kruh

Med bero že spečenih vrst kruha v tem blogu še ni bilo ovsenega. Polega tega sem ga že večkrat iskala po policah trgovin upajoč, da bom našla v modelu pečeno podolgovato štruco, ki se je spomnim iz mlajših let. Pa je nisem našla. Včasih imajo v trgovini nek ovsen hlebec, ki pa zdaleč ni podoben tistemu, ki bi ustrezal mojim predstavam. Tako sem se ga namenila pripraviti in med bio mokami našla polkilsko ovseno. Na spletu sem našla recept, podobnega spodnjemu. S spečenim še nisem bila povsem zadovoljna, morda bi bilo bolje povečati delež pšenične moke. Najbrž bi je moralo biti več kot ovsene. Kruh je bil namreč preveč kompakten in tudi premočnega okusa, glede na spomine na tistega iz mlajših let.


500 g ovsene moke
300 g ostre pšenične moke
3 dl mlačne vode ali več
1 vrečka kvasa
1 žlica sladkorja
2 žlički soli
nekaj ovsenih kosmičev

Iz sestavin zamesimo gibko testo. Vode damo najprej 3 dl, potem pa po potrebi še dolivamo, a previdno, da testo ne bi bilo mokro in lepljivo. Če se nam zgodi slednje, pač dodamo še malo moke. V skledi naj vzhaja 2 uri, potem ga premesimo, oblikujemo štruce, ki jih povaljamo v ovsenih kosmičih in denemo v podolgovate modele za kruh, kjer naj vzhaja še vsaj eno uro. Poškropimo ga z vodo in denemo ga v pečico, razgreto na 230 stopinj. Pečemo ga 10 minut, temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj, kruh še enkrat poškropimo in pečemo še 20 – 30 minut, lahko pa še več, odvisno od debeline in oblike kruha. Štruce ohladimo na mrežici.

Ni komentarjev:

Objavite komentar