ponedeljek, 30. marec 2015

Pad Thai

Morda je bil moj prejšnji poskus z riževimi testeninami bliže Pad Thaju, me je pa kosilo v tajski gostilni v središču Ljubljane navdahnilo, da sem podobno jed pripravila še z jajčnimi, najbrž bolj kitajskimi kot tajskimi testeninami. Hčeri sta sicer povedali, da moja jed ni bila pristno Tajska, prav tako kot je tajski kuhar povedal Gordonu Ramsayu, ki je kuhal v prepričanju, da dela pravi Pad Thai. Kar poglejte si izraz na obrazu tajskega kuharja https://www.youtube.com/watch?v=DsyfYJ5Ou3g. No, razen kritike o nepopolnosti s strani mojih hčera, drugih negativnih odzivov nisem prejela. Midva z Johnom pa sva prav uživala v tej jedi, ki sva jo zalila s kozarcem hladnega piva.
Sicer pa si je zanimivo ogledati tudi video o pripravi najboljšega Pad Thaja na Tajskem https://www.youtube.com/watch?v=bp3IvlDUhrg, ki ga pripravljajo na ulici. V njem vidimo, da jajčka prepražijo prav na začetku in ne posebej bolj proti koncu ali celo tako, da da bi jih vmešali na koncu med že pripravljeno jed, kot to priporočajo nekatere recepture.


Za 4 osebe
200 g kitajskih rezancev
kokosova mast
2 piščančja fileja
4 stroki česna
1 rdeča paprika
1 rdeč feferon
1 bučka
1 korenček
1 konzerva kalčkov
4 jajca
ingver
sojina omaka
sol, poper
koriandrova semena
indijski oreščki
Najprej vse pripravimo, da bomo lahko potem sestavine dovolj hitro dodajali v vok. Piščančji file narežemo na tanke rezine. Česen tudi. Papriko in feferon na kolobarčke. Bučko in korenje razrežemo na julienne. Jajca razžvrkljamo v skodeli. Malo ingverja naribamo. Koriandrova semena stremo v terilniku. Stremo tudi indijske oreščke, ki jih na hitro prepražimo na malo maščobe. Pripravimo si še eno skledo, da bomo lahko med pripravo del jedi vanjo začasno umaknili.
V voku na vroči kokosovi maščobi prepražimo rezine piščančjega fileja skupaj s česnom. Dodamo papriko in feferon, malo prepražimo, nato še bučko in korenje. Na koncu dodamo kalčke. Začinimo s koriandrovimi semeni, ingverjem, soljo in poprom. Še malo prepražimo, nato umaknemo v vnaprej pripravljeno skodelo. Nato v ponev denemo razžvrkljana jajčka in jih med mešanjem popečemo in s kuhalnico narežemo na manjše kose, dodamo zelenjavo s piščancem, rezance in sojino omako ter zalijemo z nekaj tekočine, da jih rezanci vpijejo. Rezance, ki sem jih imela, je bilo treba 3 – 4 minute takole pražiti in po potrebi dodati še malo tekočine. Sicer pa vedno poglejte na vrečko, kakšna je priporočena priprava. Riževe rezance je treba na primer prej preliti z vrelo vodo.
In to je vse. No, ne še čisto vse. Poleg se prileže kozarec piva.


Ni komentarjev:

Objavite komentar