sreda, 8. april 2015

Skutna gibanica

Je v bistvu kot štrudelj, le da sta testo in nadev naložena izmenoma v vodoravnih pasovih. Včasih se je preprosteje in priročnejše lotiti takšne oblike. Ker je to gibanica, je lahko nekoliko višja, lahko pa sami dodajamo še druge vrste nadevov v plasti, na primer jabolka, mak in orehe in pridemo bliže prekmurski različici. Takšno s skuto in jabolki smo že pripravljali v tem blogu.
Namesto masla lahko uporabimo tudi stopljeno maščobo kokosa.


vlečeno testo
500 g nepasirane skute
2 dl kisle smetane
2 dl sladke smetane
2 jajci
3 žlice sladkorja
1 vaniljin sladkor
šilce ruma
cimet
naribana lupinica bio limone
malce mleka
maslo
sladkor v prahu

Beljaka stepemo v sneg. Rumenjaka penasto zamešamo s sladkorjema. Vmešamo še obe vrsti smetane, nato še skuto, rum, cimet in naribano limonino lupinico. Najbrž je odveč dodati, da limono tudi če je deklarirana kot bio, za vsak primer dobro zdrgnemo z vročo vodo. Previdno vmešamo še sneg. Na pekač, ki smo ga namastili ali pa obložili s peki papirjem, najprej denemo sloj testa, ga premažemo s stopljenim maslom, nanj denemo še en sloj testa. To plast testa najprej namažemo s stopljenim maslom, nato po njem razgrnemo nadev. Tako nadaljujemo in končamo s testom, ki smo ga premazali z mlekom in maslom. Pečemo na 180 stopinjah pol ure. Če je gibanica tanjša manj, če debelejša več. Med peko lahko površino še enkrat ali dvakrat namažemo z mlekom in maslom. Spečeno posujemo s sladkorjem v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar