Ušesca z brokolijem. To je ime originalnega recepta
Novakovih, ki se mi je podilo v glavi vse od trenutka, ko sem domov prinesla
veliko glavo brokolija. Bil je vikend, cela druživa na kosilu, jaz pa sem
morala za sobotno kosilo pripraviti spodobno jed. Če bi naredila brokolijevo
juho, bi bilo preveč juhe in bi si morala domisliti še glavno jed. Razmišljala
sem tudi o možnosti, da bi cvetove porabila za kakšno jed iz stebelc in
krompirja pa naredila kremno juho. Tako pa sem sledila instinktu in spominu ter
šla pobrskat po treh Novakovih knjigah. V eni naj bi bil recept za ušesca z
brokolijem. Spomin me ni varal, bi je tam. In ko sem ugotovila, da ima
Valentina podoben odnos do hrane kot jaz in je tudi stebelca uporabila v omaki,
sem se ročno lotila priprave. V originalu naj bi bili v družbi brokolija
sardoni, že sam recept pa ob robu ponuja različico s pršutom. V recepturi tudi
piše, da ni nujno, da so ravno ušesca, da je lahko kakšna druga trša testenina.
Jaz sem imela ravno pri roki istrske testenine po imenu smotuljci, lahko pa bi
bili tudi pljukanci ali pa kakšna druga oblika. Domače istrske testenine imajo
namreč nekoliko tršo substanco, če vam čas omogoča, pa se njih priprave lahko
lotite tudi sami. Recept sem nekoliko priredila, dodala sem še posušen
paradižnik.
Za 4 osebe
400 g pljukancev
1 velika ali dve manjši glavi brokolija
oljčno olje
1 posušen čili
1 posušen paradižnik
4 stroki česna
5 dkg pršuta
nariban parmezan
Na oljčnem olju prepražimo na trakove narezan
pršut, nasekljana posušena čili in paradižnik, česen narezan na debelejše
lističe in na majhne kockice narezano olupljeno stebelce brokolija. Pravzaprav
vse dele, razen drobnih cvetov na koncu. Slednje dodamo v krop k testeninam,
nekaj minut pred koncem kuhanja. Testenine z brokolijem odcedimo in za vsak
primer ohranimo nekaj vode. Stresemo jih k pršutovi omaki, vse skupaj dobro
premešamo, po potrebi dodamo malo prihranjene vode, na koncu pa še dobro pest
naribanega parmezana. Parmezan si vsak po okusu doriba še na krožnik. Odlična
pašta, ki jo z užitkom pospravijo celo tisti, ki niso ljubitelji brokolija.
Ni komentarjev:
Objavite komentar