ponedeljek, 25. maj 2015

Pljukanci z brokolijem

Ušesca z brokolijem. To je ime originalnega recepta Novakovih, ki se mi je podilo v glavi vse od trenutka, ko sem domov prinesla veliko glavo brokolija. Bil je vikend, cela druživa na kosilu, jaz pa sem morala za sobotno kosilo pripraviti spodobno jed. Če bi naredila brokolijevo juho, bi bilo preveč juhe in bi si morala domisliti še glavno jed. Razmišljala sem tudi o možnosti, da bi cvetove porabila za kakšno jed iz stebelc in krompirja pa naredila kremno juho. Tako pa sem sledila instinktu in spominu ter šla pobrskat po treh Novakovih knjigah. V eni naj bi bil recept za ušesca z brokolijem. Spomin me ni varal, bi je tam. In ko sem ugotovila, da ima Valentina podoben odnos do hrane kot jaz in je tudi stebelca uporabila v omaki, sem se ročno lotila priprave. V originalu naj bi bili v družbi brokolija sardoni, že sam recept pa ob robu ponuja različico s pršutom. V recepturi tudi piše, da ni nujno, da so ravno ušesca, da je lahko kakšna druga trša testenina. Jaz sem imela ravno pri roki istrske testenine po imenu smotuljci, lahko pa bi bili tudi pljukanci ali pa kakšna druga oblika. Domače istrske testenine imajo namreč nekoliko tršo substanco, če vam čas omogoča, pa se njih priprave lahko lotite tudi sami. Recept sem nekoliko priredila, dodala sem še posušen paradižnik.


Za 4 osebe
400 g pljukancev
1 velika ali dve manjši glavi brokolija
oljčno olje
1 posušen čili
1 posušen paradižnik
4 stroki česna
5 dkg pršuta
nariban parmezan
Na oljčnem olju prepražimo na trakove narezan pršut, nasekljana posušena čili in paradižnik, česen narezan na debelejše lističe in na majhne kockice narezano olupljeno stebelce brokolija. Pravzaprav vse dele, razen drobnih cvetov na koncu. Slednje dodamo v krop k testeninam, nekaj minut pred koncem kuhanja. Testenine z brokolijem odcedimo in za vsak primer ohranimo nekaj vode. Stresemo jih k pršutovi omaki, vse skupaj dobro premešamo, po potrebi dodamo malo prihranjene vode, na koncu pa še dobro pest naribanega parmezana. Parmezan si vsak po okusu doriba še na krožnik. Odlična pašta, ki jo z užitkom pospravijo celo tisti, ki niso ljubitelji brokolija.


Ni komentarjev:

Objavite komentar