Rižote lahko pripravljamo na različne načine. Od
tistih klasičnih, kjer pač zelenjavo in meso skuhamo skupaj z rižem, do tistih,
kjer omako in riž pripravljamo posebej in jih na koncu zmešamo (takšne rižote jaz
ne pripravljam, ker se riž ne prepoji z omako in rižota deluje nekako vodeno).
Potem so rižote, kjer se vsa omaka vpije v riž tako, da so nekoliko bolj
kompaktne, pa tiste, kjer dodamo nekoliko več tekočine in so nekoliko bolj
tekoče. Nekaterim rižotam na koncu dodajamo maslo in sladko smetano ter nariban
parmezan. Vse pač po okusu, ki si ga predstavljamo na brbončicah in predstavi o
končnem izdelku. Tale rižota je bila bolj tekoča, pripravljena na rdeče.
Združevala je nežnost bučk in pikantnost čilija.
oljčno olje
80 g riža na osebo
čebula
česen
čili
bučka
paradižnikova omaka
sveži peteršilj, timijan, bazilika
sol, poper
malo masla
sveže nariban parmezan
Na oljčnem olju prepražimo nasekljano čebulo in na
kolobarčke narezan čili, dodamo na lističe narezan česen in prav tako na
lističe narezane bučke. Prepražimo in zelenjavo pomaknemo na polovico posode,
na drugi še steklasto prepražimo riž. Vse skupaj premešamo in zalijemo z vodo
ter začinimo s peteršiljem, timijanom, soljo in poprom. Preden je riž skuhan,
dodamo še paradižnikovo omako in svežo baziliko. Tekočine damo toliko, da riž
na kocu ni razkuhan, rižota pa ostane še nekoliko tekoča. Prav na koncu dodamo
še kosem masla in sveže narezan parmezan. Premešamo in postrežemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar