Ali pa kar »kesten
pire«, zato ker ga v Sloveniji včasih nismo poznali. Prvič sem ga namreč
srečala v Beogradu v neki slaščičarni na Knez Mihajlovi. Spominjam se okroglih
kozarcev iz nekoliko debelejšega stekla na pecljih, polnih kostanjevega pireja,
v obliki okroglih vijug, kot so prišle iz stiskalnice. To je zame pojem
kostanjevega pireja. Še vedno dober je tisti zamrznjen Ledov, ki pa ga je
zadnje čase težko najti v trgovinah, tudi hrvaških, ali pa tistih na Hrvaškem.
V porcijskem pakiranju slednjega, je tudi legendarni Ledov Šlag, del okusov
našega otroštva. H kostanjevem pireju gre namreč sveže stepena smetana, še
bolje pa zamrznjena Ledova.
Je pa to časovno in delovno zahtevna sladica. Zato
si zanjo vzemite čas in potrpljenje.
kostanj
mleko
vaniljin sladkor
sladkor po okusu
malce ruma
Kostanj skuhamo v olupku. Olupimo ga in odstranimo
vse vmesne kožice. Denemo ga v kozico, dodamo sladkorja po okusu, dolijemo še
malce mleka in kuhljamo toliko, da se sladkor stopi. Dodamo še malce ruma. Vse
skupaj spasiramo skozi gosto cedilo ali prešo za pire.
Ponudimo ga s stepeno sladko smetano.
Ni komentarjev:
Objavite komentar