torek, 28. julij 2015

Kostanjev pire

Ali pa kar »kesten pire«, zato ker ga v Sloveniji včasih nismo poznali. Prvič sem ga namreč srečala v Beogradu v neki slaščičarni na Knez Mihajlovi. Spominjam se okroglih kozarcev iz nekoliko debelejšega stekla na pecljih, polnih kostanjevega pireja, v obliki okroglih vijug, kot so prišle iz stiskalnice. To je zame pojem kostanjevega pireja. Še vedno dober je tisti zamrznjen Ledov, ki pa ga je zadnje čase težko najti v trgovinah, tudi hrvaških, ali pa tistih na Hrvaškem. V porcijskem pakiranju slednjega, je tudi legendarni Ledov Šlag, del okusov našega otroštva. H kostanjevem pireju gre namreč sveže stepena smetana, še bolje pa zamrznjena Ledova.
Je pa to časovno in delovno zahtevna sladica. Zato si zanjo vzemite čas in potrpljenje. 


kostanj
mleko
vaniljin sladkor
sladkor po okusu
malce ruma

Kostanj skuhamo v olupku. Olupimo ga in odstranimo vse vmesne kožice. Denemo ga v kozico, dodamo sladkorja po okusu, dolijemo še malce mleka in kuhljamo toliko, da se sladkor stopi. Dodamo še malce ruma. Vse skupaj spasiramo skozi gosto cedilo ali prešo za pire.

Ponudimo ga s stepeno sladko smetano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar