Kakijevo marmelado sem tudi v tem blogu že
uporabljala, kot eno izmed sestavin pri pripravi krostate, a pite, ki ima za
polnilo samo to sestavino, še nisem pripravljala. Navdih zanjo sem dobila v
Pucerjevi Istrski kuhinji. Tam je spečena na velikem okroglem pekaču z mrežo iz
testa po vrhu. Jaz pa sem si zamislila takšno z beljakovim pokrovom zaradi tega,
da se marmelada med peko ne bi preveč posušila in tako ostala sočna.
Za okrogel
pekač premera 28 cm
Testo
280 g moke
120 g masla
3 žlice sladke smetane
60 g sladkorja v prahu
2 rumenjaka
½ pecilnega praška
ščepec soli
2 žlici mrzle vode
Nadev
2-4 beljaki
Moko presejemo s pecilnim praškom, vgnetemo sol,
maslo in rumenjaka, nato še smetano in vodo. Naredimo hlebček in ga zavitega v
alu folijo spravimo vsaj za pol ure v hladilnik.
Testo razporedimo v pekač tako, da dobimo še kakšna
2 cm roba. Testo naluknjamo z vilicami in ga premažemo s kakijevo marmelado. Pečemo
na 180 stopinjah 25 minut, pito premažemo s stepenimi beljaki in jo potisnemo v
pečico še za 10 minut. Seveda pa je dolžina peke odvisna od pečice, zato
posebej proti koncu peke pogledujmo v pečico, da pita ne bi pretemno porjavela.
Ni komentarjev:
Objavite komentar