Že pri receptu za rižoto z radičem sem opisovala,
da sem se s to kombinacijo prvič srečala v Trentinskem Zgornjem Poadižju,
najprej na pici, potem še pri testeninah. Nekoliko kasneje pa tudi v Ljubljani,
ko sta bila radič in gorgonzola, skupaj s sladko smetano in orehi pripravljena
kot izjemen namaz. Pa še enkrat v Ljubljani, ko so v priznani piceriji na pico
v tej kombinaciji dajali svež radič. Napaka.
Omako za testenine lahko pripravljamo na dva
načina. Pri prvem v vrelo sladko smetano vmešamo na koščke narezan radič in ga
kuhljamo, pri drugem najprej na oljčnem olju podušimo radič, sladko smetano pa
dodamo prav na koncu. Pri tem receptu sem uporabila drugo možnost, ker
uporabimo manj smetane, jed pa je tako precej lažja.
Za 2 osebi
200 g svedrčkov (fussili) ali metuljčkov (farfalle)
oljčno olje
10 listov rdečega radiča
10 dkg gorgonzole
0,5 dl sladke smetane
sol
Na oljčnem olju prepražimo na trakove nasekljan
radič in ga dušimo v pokriti posodi pet do deset minut. Dodamo sladko smetano
in na koščke narezano gorgonzolo in premešamo, da se gorgonzola raztopi. Vmešamo
še kuhane testenine in postrežemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar