Pri tej pašti gre za v pečici spečeno paradižnikovo
omako, podobno, kot so jo pripravljali Novakovi. Tako pripravljene špagete poimenujejo
»a la chitara«. in zato sem vseskozi živela v prepričanju, da je to naziv za
način priprave omake (v pečici), gre pa za kvadratasto obliko prereza testenin.
Vedno izvemo kaj novega.
Bolj prava je različica z inčuni, boljša tista s trakovi sveže pečene tune, a kaj ko nisem imela pri roki ne enega, ne drugega,
pa sem si pomagala s tuno iz konzerve. Je tudi bilo dobro.
Za 4 osebe
oljčno olje
10 okusnih paradižnikov ali dve 440 g konzervi s
koščki (lahko je tudi kombinacija obojega, porabimo pač paradižnikovo
substanco, ki jo imamo doma)
1 cm na majhne kockice nasekljanega čilija
2 žlički rjavega sladkorja
2 žlici boljšega balzamičnega kisa
4 stroki česna, narezanega na kolutke
naribana lupinica bio limone
sveža bazilika
sveže zmlet poper
sol
400 g polnozrnatih špagetov št. 5
pest na suho prepraženih drobtin
1 konzerva tune
Pekač poškropimo z oljčnim oljem. Nanj nadevamo na
koščke narezan paradižnik in ga začinimo s čilijem, česnom, sladkorjem, soljo,
poprom, balzamičnim kisom, baziliko in limonino lupinico. Dobro premešamo in
zadišala nam bo paradižnikova zmes. Denemo v pečico in pečemo pol ure na 180
stopinjah. Drobtine prepražimo na ponvi brez maščobe, le toliko, da dobijo rahlo
lešnikovo barvo (kaj hitro se nam lahko zgodi, da se zažgejo). V pečene
paradižnike vmešamo skuhane špagete in prepražene drobtine. Po vrhu naložimo
tunino, pokapljamo z boljšim olivnim oljem in postrežemo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar