V hladilniku se je ne vem kako pojavilo precej
jajc, pa je bilo treba nekaj narediti iz njih. Najprej sem se po prebrani Pesmi
lune in morja hotela lotiti Bretanskega kolača, pa sem ugotovila, da se tam
rabijo samo rumenjaki in precej masla, ki pa ga nisem imela pri roki. Tako sem
se spomnila, da je v Pucerjevi Istrski kuhinji recept za Pandišpanjo. Tam tudi
piše, da ime te sladice, predhodnice torte, izvira iz »pan de spagna«, to je
španski kruh. Recept se je iz hrvaške Istre v slovensko razširil po drugi
svetovni vojni. Sicer pa naj bi tja prišel v Napoleonovih časih. Od začetka so
spekli pandišpanjo in ga potresli z mletim sladkorjem. Pozneje pa so ga
prerezali in vmes namazali kremo, da je tako dobil obliko torte. V Istrski
kuhinji sta dva recepta za to biskvitno sladico, jaz sem jo pripravila po
prvem. Pri drugem je 12 jajc, manj moke in sladkorja, masla ni, dodana pa je
naribana limonina lupina.
¼ kg bele moke
¼ kg sladkorja (jaz sem ga dala manj)
2 vaniljina sladkorja
ščepec soli
8 jajc
30 g masla
Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo
in dodamo rumenjake, ščepec soli ter vse dobro zmešamo ob postopnem dodajanju
moke. V maso vmešamo še sneg in beljakov, da dobimo primerno gosto testo, ki ga
zlijemo na pomaščen in pomokan pekač. Pri 180 stopinjah pečemo od pol do
tričetrt ure, odvisno od pečice. Ko je pečen, počakamo, da se nekoliko ohladi
in posipamo z mletim sladkorjem, ali kako drugače okrasimo. Lahko pa ga prerežemo
in premažemo s poljubno vrsto kreme.
Ni komentarjev:
Objavite komentar