ponedeljek, 29. avgust 2016

Pandišpanja

V hladilniku se je ne vem kako pojavilo precej jajc, pa je bilo treba nekaj narediti iz njih. Najprej sem se po prebrani Pesmi lune in morja hotela lotiti Bretanskega kolača, pa sem ugotovila, da se tam rabijo samo rumenjaki in precej masla, ki pa ga nisem imela pri roki. Tako sem se spomnila, da je v Pucerjevi Istrski kuhinji recept za Pandišpanjo. Tam tudi piše, da ime te sladice, predhodnice torte, izvira iz »pan de spagna«, to je španski kruh. Recept se je iz hrvaške Istre v slovensko razširil po drugi svetovni vojni. Sicer pa naj bi tja prišel v Napoleonovih časih. Od začetka so spekli pandišpanjo in ga potresli z mletim sladkorjem. Pozneje pa so ga prerezali in vmes namazali kremo, da je tako dobil obliko torte. V Istrski kuhinji sta dva recepta za to biskvitno sladico, jaz sem jo pripravila po prvem. Pri drugem je 12 jajc, manj moke in sladkorja, masla ni, dodana pa je naribana limonina lupina.


¼ kg bele moke
¼ kg sladkorja (jaz sem ga dala manj)
2 vaniljina sladkorja
ščepec soli
8 jajc
30 g masla

Maslo, sladkor in vaniljev sladkor penasto umešamo in dodamo rumenjake, ščepec soli ter vse dobro zmešamo ob postopnem dodajanju moke. V maso vmešamo še sneg in beljakov, da dobimo primerno gosto testo, ki ga zlijemo na pomaščen in pomokan pekač. Pri 180 stopinjah pečemo od pol do tričetrt ure, odvisno od pečice. Ko je pečen, počakamo, da se nekoliko ohladi in posipamo z mletim sladkorjem, ali kako drugače okrasimo. Lahko pa ga prerežemo in premažemo s poljubno vrsto kreme.

Ni komentarjev:

Objavite komentar