Golaž s kalamari. Čeprav sem lignjev golaž
pripravljala prvič, odkar recepte zapisujem v tale blog, sem ga v vnemi, da ga
čim prej poskusimo, pozabila fotografirati še dokler je bil sveže pripravljen
in še nedotaknjen. Šele, ko smo ga pospravili, sem se spomnila, da rabim fotko
za blog. John mi je sicer že večkrat predlagal, da bi bila najboljša slika za
blog tista, ko so v kozicah in na krožnikih le še ostanki, ki dokazujejo, kako
smo pomlatili kosilo ali večerjo. Pa me je rešila mlajša hči, ki je zase
slikala golaž, ko je bil še na štedilniku.
Za 4 osebe
1 kg lignjev
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
pol šopka peteršilja
4 veliki rdeči paradižniki ali 1 konzerva pelatov
2 dl malvazije
sol, poper, 2 lovorova lista
Lignje očistimo – odstranimo kost, drobovje in oči
ter jih narežemo na kolobarčke. Na oljčnem olju steklasto prepražimo nasekljano
čebulo. Dodamo še narezan česen in lignje. Nato še nasekljan peteršilj. Dodamo
še na kockice narezane olupljene paradižnike in lovorjev list. Premešamo in
dodamo še belega vina. Ko zavre, kuhamo kakšne pol ure. Postrežemo s polento.
Če želimo pikantnejši golaž na začetku skupaj s
čebulo pražimo še malo čilija ali pa na koncu dodamo ostre paprike v prahu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar