torek, 2. avgust 2016

Lignjev golaž

Golaž s kalamari. Čeprav sem lignjev golaž pripravljala prvič, odkar recepte zapisujem v tale blog, sem ga v vnemi, da ga čim prej poskusimo, pozabila fotografirati še dokler je bil sveže pripravljen in še nedotaknjen. Šele, ko smo ga pospravili, sem se spomnila, da rabim fotko za blog. John mi je sicer že večkrat predlagal, da bi bila najboljša slika za blog tista, ko so v kozicah in na krožnikih le še ostanki, ki dokazujejo, kako smo pomlatili kosilo ali večerjo. Pa me je rešila mlajša hči, ki je zase slikala golaž, ko je bil še na štedilniku.


Za 4 osebe
1 kg lignjev
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
pol šopka peteršilja
4 veliki rdeči paradižniki ali 1 konzerva pelatov
2 dl malvazije
sol, poper, 2 lovorova lista
Lignje očistimo – odstranimo kost, drobovje in oči ter jih narežemo na kolobarčke. Na oljčnem olju steklasto prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo še narezan česen in lignje. Nato še nasekljan peteršilj. Dodamo še na kockice narezane olupljene paradižnike in lovorjev list. Premešamo in dodamo še belega vina. Ko zavre, kuhamo kakšne pol ure. Postrežemo s polento.

Če želimo pikantnejši golaž na začetku skupaj s čebulo pražimo še malo čilija ali pa na koncu dodamo ostre paprike v prahu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar