torek, 2. avgust 2016

Krostata s figami

V tem blogu najdete že marsikatero vrsto krostate. Vse pripravljam na podoben način. Figovo sem naredila tokrat prvič in to s figami iz domačega drevesa. Letos so bile zaradi obilice padavin in tudi veliko sonca ob pravem času še posebej sladke in sočne.
Še to – slika ni idealna, tudi zaradi tega, ker se mi je krostata pri jemanju iz pečice nekoliko izmuznila, zato je zrnata jajčna notranjost prekrila zlatorjavo zapečeno površino. Se zgodi. Tudi v običajnih družinah.


½ zavitka listnatega testa
fige
2 dl sladke smetane
2 jajci
1 vaniljin sladkor
cimet
žlica trsnega sladkorja
žlica ruma
žlica kristalnega sladkorja
Listnato testo razvaljamo in obložimo pekač. Če pekač ni teflonski, ga bodisi namažemo z maslom, ali pa ga obložimo s peki papirjem. Testo večkrat prebodemo z vilicami. Nanj naložimo prepolovljene fige in vse skupaj zalijemo z nadevom, za katerega smo skupaj stepli smetano, jajca, vaniljin sladkor in žličko ali dve cimeta. Po polovicah fig z žličko naložimo še rum, zmešan s trsnim sladkorjem. Krostato pečemo 30 – 40 minut pri 180 stopinjah. Čas pečenja je odvisen od pečice. Deset minut pred koncem vse skupaj posujemo še z žlico kristalnega sladkorja.

Ena boljših krostat. Sicer pa so itak vse dobre.

Ni komentarjev:

Objavite komentar