Tele pašte žal nisem slikala, ker sem bila
prepričana, da imam že dovolj receptov za testenine z melancani, pa sem le
želela v enega izmed njih dodati nove hinte, ki sem jih ujela pri kuhanju te.
Pa sem prelistala malo nazaj po blogu in ugotovila, da sem objavila le recept
za siciljanske svedrčke, ki je nekoliko specifičen, ker tam omako spasiramo, da
se ujame med zareze svedrov in pikantno pašto z melancani, kjer je v recepturi
poleg melancan bistven pikantni feferon. Pa še takrat sem kuhala z izkušnjo, da
je najboljši način, da se izognemo vpijanju maščobe v meso jajčevca takšen, da
ga bodisi spečemo v olupku pečici ali omaki dodamo kasneje, ko so ostale
sestavine že vpile maščobo. Danes pa sem jajčevce narezala na tanke rezine in
jih spekla na peki papirju v pečici. Dobimo precej boljšo substanco za okusno
pašto od tiste, kjer celega v olupku spečemo v pečici, pa še okus je boljši. Ni
tako grenak in malce spominja na gobe.
Torej en hint za tole omako so v pečici predpečene
tanke rezine melancana, drugi pa, da so dodane črne olive in sušeni
paradižniki. Slednjega John, ki je z veseljem pospravil pašto in pomazal omako
na koncu, ne ve. Ni namreč ljubitelj suhih paradižnikov, ne ve pa, da so lahko
odlična začimba.
Slika torej ni prava, je še od ene izmed prejšnjih kuh - s pekorinom. Danes sem po vrhu dodala na kockice narezano mozzarelo.
(slika je simbolična:))
Za 4 osebe
400 – 500 g peresnikov (naši so bili polnozrnati)
1 jajčevec
oljčno olje
1 čebula
4 stroki česna
4 črne olive
2 sušena paradižnika
12 češnjevih paradižnikov
½ dl suhega belega vina
1 konzerva pelatov
2 lovorjeva lista
sveže mediteranske začimbe (bazilika, origano, timijan)
pa še malce šetraja
sol, poper
malce ostre paprike v prahu (lahko tudi na drobno
nasekljan delček čilija)
mozzarela
Melancan narežemo na tanke rezine in ga spečemo v
pečici na peki papirju (10 – 15 minut na 180 stopinjah). Na hladno olje denemo
nasekljano čebulo in jo steklasto prepražimo. Dodamo na kolobarčke narezan
česen, izkoščičene in narezane olive ter na drobno narezan sušen paradižnik.
Malo premešamo in dodamo predpečene melancane, ki smo jih dodatno narezali na
manjše kose (cca. 1 cm x 1 cm, ali pa na trakove) in češnjeve paradižnike,
narezane na četrtine. Še malo premešamo in dodamo konzervo s pelati – pelate
narežemo na manjše kose. Dodamo začimbe, vse razen ostre paprike, ki jo bomo
dodali tik pred koncem. Premešamo z vinom in pustimo, da se kuhlja kakšnih 20
minut. Na koncu torej dodamo še ostre paprike v prahu – po okusu. Najbolje za
omako je toliko, da ne prevlada ostrina okusa, da jo le čutimo malce v ozadju.
Lahko pa jo tudi izpustimo, če nismo za pikantno. Če se odločimo namesto mlete
paprike dodati svež čili, da dodamo na začetku skupaj s česnom. V omako
zamešamo al dente skuhane peresnike, premešamo in postrežemo. Po vrhu dodamo na kockice narezano mozzarelo.
Ta kombinacija je bila danes res izjemna. Zato sem (si)
zapisala recept in (si) ga objavila (za kasnejšo rabo), pa čeprav brez originalne
slike.
Ni komentarjev:
Objavite komentar