Tele sladice najbrž ne bi bilo, če se ne bi soočila z
izzivom, kako porabiti nekaj surovin, ki so ostale v hladilniku starejše hčere,
ki je odšla na pot. Jajca ne robu roka trajanja, nekaj skute, kisla smetana,
grški jogurt. Uspel je čudovit biskvit, pripravljen z malce ustvarjalnosti.
Biskvit za plumcake in nadev iz recepta za skutino pito.
Biskvit je bil spečen v pekaču za torto premera 26
cm.
Testo
150 g moke
50 g škroba
2 dl grškega jogurta
4 jajca
80 g sladkorja
1 vaniljin sladkor
lupina 1 bio limone
1 pecilni prašek
ščepec soli
1 dl oljčnega olja
Nadev
100 g skute
1 dl mleka
1 jajce
2 čajni žlički moke
1 vaniljin sladkor
rozine
Stepemo beljake. Penasto umešamo rumenjake s
sladkorji, dodamo naribano limonino lupinico, jogurt in sol. Previdno vmešamo
še sneg in s pecilnim praškom presejano moko.
Za nadev v tretjino mleka vmešamo rumenjak, sladkor
in moko (najbolje s stepalnikom). Suspenzijo med mešanjem vlijemo v vrelo
preostalo mleko in kuhamo 1 minuto. Dodamo rozine. Ohlajeno zamešamo s skuto in
stepenim beljakom.
Polovico testa nalijemo v model za torto, ki smo mu
dno in stene prekrili s peki papirjem (na stene ga nalepimo tako, da jih prej
premažemo z maslom). Nato enakomerno po vsej površini nalijemo nadev. Preko
tega pa še preostanek testa. Pečemo ga 45 minut na 170 stopinjah. Dolžina peke
je odvisna od pečice in velikosti modela.
Ni komentarjev:
Objavite komentar