nedelja, 21. junij 2020

Bel kruh z drožmi


Končno sem se lotila prvega kruha z drožmi. Že na začetku moje pekovske kariere (glej bloge iz 2013) sem v receptih zasledila droži, a nisem vedela, kako bi jih pripravila. Lastnica v tistih časih znane pekarne, mi je namignila, da jih lahko pripravim tudi tako, da dam malo rženega kruha v vodo in v hladilnik in počakam nekaj dni. Pa se tega nisem lotila. Najprej sem pekla kruh s kvasom, potem brez kvasa, potem kakšnega kombiniranega. Pred kratkim me je motivirala mlajša hči s sliko ličnega hrustljavega hlebčka, polnega zračnih mehurčkov. Prinesla mi je droži in poslala video.
Uspelo mi je že v prvo. Čudovit puhast kruh s hrustljavo skorjico. Čeprav še ni dosegel kakovosti kruha moje hčereJ

Vse je enostavno, le timing je malo zapleten. Najprej je treba nahraniti droži in počakati 4 ure, da narastejo. Potem si je treba vzeti 7 ur za priprave, vmes se sicer v okviru ene ali dveh ur čakanja lahko tudi kaj opravi, nato je 15 ur premora, po tem pa je treba imeti spet eno uro časa za peko. Dolga procedura, z ne toliko fizičnega dela, a terja nekaj pozornosti.


200 g droži
620 g vode
900 g bele moke (lahko pol ostre in pol gladke)
16 g soli

Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.

Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo in damo počivat za 2 uri.

Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo spet za 2 uri k počitku.

Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4 dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na stranicah, kjer nismo prepogibali.

Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v hladilnih za 15 ur. Nepokrite.

Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.

Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.
Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.

Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate talevideo.



Ni komentarjev:

Objavite komentar