Končno sem se lotila prvega kruha z drožmi. Že na
začetku moje pekovske kariere (glej bloge iz 2013) sem v receptih zasledila
droži, a nisem vedela, kako bi jih pripravila. Lastnica v tistih časih znane
pekarne, mi je namignila, da jih lahko pripravim tudi tako, da dam malo rženega
kruha v vodo in v hladilnik in počakam nekaj dni. Pa se tega nisem lotila.
Najprej sem pekla kruh s kvasom, potem brez kvasa, potem kakšnega
kombiniranega. Pred kratkim me je motivirala mlajša hči s sliko ličnega
hrustljavega hlebčka, polnega zračnih mehurčkov. Prinesla mi je droži in
poslala video.
Uspelo mi je že v prvo. Čudovit puhast kruh s
hrustljavo skorjico. Čeprav še ni dosegel kakovosti kruha moje hčereJ
Vse je enostavno, le timing je malo zapleten. Najprej
je treba nahraniti droži in počakati 4 ure, da narastejo. Potem si je treba
vzeti 7 ur za priprave, vmes se sicer v okviru ene ali dveh ur čakanja lahko
tudi kaj opravi, nato je 15 ur premora, po tem pa je treba imeti spet eno uro
časa za peko. Dolga procedura, z ne toliko fizičnega dela, a terja nekaj
pozornosti.
200 g droži
620 g vode
900 g bele moke (lahko pol ostre in pol gladke)
16 g soli
Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.
Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo
in damo počivat za 2 uri.
Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo spet za 2 uri k počitku.
Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo počivat za 1 uro.
Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat
prepognemo in damo počivat za 1 uro.
Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4
dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo
na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na
stranicah, kjer nismo prepogibali.
Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v
hladilnih za 15 ur. Nepokrite.
Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in
jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.
Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut
tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z
vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.
Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah
tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.
Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate talevideo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar