nedelja, 21. junij 2020

Koruzni kruh z drožmi

Tokrat sem se lotila koruznega. In to koruznega s polento. To je bila naloga z negotovim izidom zaradi polente, ki mi je bila še neznanka kot sestavina kruha z drožmi, zaradi ne prav živahnih droži, ki sem jih nekaj dni imela v hladilniku in najverjetneje niso bile prav vesele hladu in zaradi tega, ker sem kruhu dodala še kocko kvasa, ki je sicer kruh z drožmi ne potrebuje.


200 g droži
300 g vode
100 g polente
320 g vode
800 g bele moke (lahko pol ostre in pol gladke)
16 g soli

Polento skuhamo po receptu iz embalaže v 300 g vode in počakamo, da se ohladi.

Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.

Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo in damo počivat za 2 uri.

Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo spet za 2 uri k počitku.

Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat prepognemo in damo počivat za 1 uro.

Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4 dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na stranicah, kjer nismo prepogibali.

Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v hladilnih za 15 ur. Nepokrite.

Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.
Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.

Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.

Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate tale video.

Ni komentarjev:

Objavite komentar