Tokrat sem se lotila koruznega. In to koruznega s
polento. To je bila naloga z negotovim izidom zaradi polente, ki mi je bila še
neznanka kot sestavina kruha z drožmi, zaradi ne prav živahnih droži, ki sem
jih nekaj dni imela v hladilniku in najverjetneje niso bile prav vesele hladu
in zaradi tega, ker sem kruhu dodala še kocko kvasa, ki je sicer kruh z drožmi
ne potrebuje.
200 g droži
300 g vode
100 g polente
320 g vode
800 g bele moke (lahko pol ostre in pol gladke)
16 g soli
Polento skuhamo po receptu iz embalaže v 300 g vode
in počakamo, da se ohladi.
Zamešamo vse sestavine v testo, ki naj počiva ½ ure.
Potem ga z vodo zmočenimi rokami 12 krat prepognemo
in damo počivat za 2 uri.
Potem ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo spet za 2 uri k počitku.
Nato ga spet z mokrimi rokami 6 krat prepognemo in
damo počivat za 1 uro.
Nato ga s pomokanimi rokami na pomokani deski 6 krat
prepognemo in damo počivat za 1 uro.
Nato ga spet s pomokanimi rokami razdelimo v 2 – 4
dele, odvisno od želene velikosti hlebcev in vsakega posebej najprej prepognemo
na diametralnih straneh in potem zavijemo v štruco začenši in končanši na
stranicah, kjer nismo prepogibali.
Štruce ali hlebce damo v pomokanih modelih v
hladilnih za 15 ur. Nepokrite.
Štruce ali hlebce previdno ločimo od roba modela in
jih zvrnemo na pekač, lahko na peki papir.
Pečemo v že ogreti pečici na 240 stopinjah 20 minut
tako, da smo na dno pečice že ob začetku ogrevanja postavili pekač ali posodo z
vodo. Druga možnost je, da pečemo kruh v pekaču s pokrovom.
Nato pečemo kruh še 25 – 30 minut na 230 stopinjah
tako, da smo odstranili posodo z vodo oz. pokrov.
Preden se prvič lotite peke, si lahko ogledate tale video.
Ni komentarjev:
Objavite komentar