Preden sem se lotila zapisovanja recepta, sem najprej
polistala po rubriki rižot v blogu, da bi ugotovila, če sem recept že zapisala.
In našla sem kar nekaj dvojno zapisanih receptov, sicer morda v majhnih
odstopanjih glede recepture, a prav rižote z rukolo nisem našla. Pripravljala
sem edinole ričoto z rukolino kremo in šparglji, kjer je bila predpriprava
rukole nekoliko drugačna kot danes.
Od soseda v Istri sva dobila veliko vrečo pravkar
nabrane rukole, greh bi bil zavreči jo, zato sem se odločila pripraviti kakšno
jed, ki temelji predvsem na rukoli. Preiskala recepte na spletu, da bi našla
kakšne hinte in osnovni je bil, da je rukolo dobro prej poblanširati, da bi se
izločila grenkoba. In res, blanširana rukola ima nežen okus, kot špinača ali
blitva.
Za 4 osebe
oljčno olje
maslo
1 srednje velika čebula
1 šalotka
4 stroki česna
280 g riža za rižote
200 g rukole
1 dl suhega belega vina
sol
poper
majaron
peteršilj
parmezan
Rukolo blanširamo in odcedimo. John bi rukolo še
nasekljal, rekel je, da so bili listi preveliki. Meni se je zdelo, da so prav
ti veliki listi, ki so objemali območja riža pika na i.
Na oljčnem olju in kosmu masla steklasto prepražimo
nasekljani obe vrsti čebule. Dodamo še na lističe narezan česen, še malo
popražimo in dodamo riž. Popražimo do steklastega leska in zalijemo z vodo.
Solimo, popramo, dodamo majaron in peteršilj in kuhamo do skoraj mehkega. Med
kuhanjem pozorno spremljamo, da rižu dodajamo dovolj vode. Torej, ko rižu
manjka še malo do skuhanega, mu dodamo še deci vina, ki mu da opojno aromo in
obogati okus. Ko vsa tekočina povre, vmešamo blanširano rukolo in kosem masla.
Povsem na koncu vmešamo še nariban parmezan.
S kozarcem suhega belega vina.
Ni komentarjev:
Objavite komentar