nedelja, 26. junij 2022

Provansalska pašta

 

Pašta je sicer italijanska jed, a tale omaka iz provansalske zelenjave ima okus bolj po ratatuillu, pa sem ji dala raje provansalsko ime. Da jo bom laže našla v blogu čez nekaj let. Že zdaj ko brskam med svojimi recepti izpred nekaj let, se včasih začudim, ko najdem med recepti jed, za katero se ne spomnim, da bi jo opisovala. Je že tako, ko pridemo v leta in živimo v vzporednem imaginarnem stresnem svetu, svoje življenje pa živimo z avtopilotom. In še sama ne verjamem, da tale blog tipkam že skoraj deset let, sicer ne vsak dan, bolj kampanjsko tole počnem, ko se mi pojavi majhna vrzel v stresnem življenju. Po navadi pišem bloge z zaostankom (kakor tegale) in se niti več ne spomnim vseh hintov, o katerih sem med kuho razmišljala, da bi jih morala zapisati. In potem natančno pregledujem fotografijo, kaj neki sem dala med sestavine. Tako pač je. Imam pa vseeno veselje z zapisovanjem, ki me ponese stran od stresnega birokratskega sveta.




100g polnozrnatih špagetov na osebo

oljčno olje

bučka

rdeča paprika kozji rog

jajčevec

česen

nekaj žlic paradižnikove pulpe

majaron, origano, timijan

peteršilj

lovorjev list

poper, sol

Neolupljeni jajčevec narežemo podolž na tanke rezine, ga zložimo na pekač na peki papir in pečemo na 180 stopinjah toliko, da se malce posuši. Narežemo ga na tanke trakove.

Bučko narežemo na julienne, česen na lističe, papriko na kolobarje. Osmukamo majaronove, origanove in timijanove vejice. Nasekljamo peteršilj.

Na oljčnem olju prepražimo papriko, dodamo bučke in česen, še malo prepražimo, dodamo jajčevce, peteršilj in začimbe. Premešamo in dodamo še malce paradižnikove pulpe, ne preveč, le toliko da jed dobi tudi paradižnikov nadih. Popramo in solimo po okusu. Kuhljamo toliko časa, da se sestavine v omaki nekoliko zmehčajo, ne preveč, da se ne bi razkuhale. Omako zmešamo z na zob kuhanimi špageti. Zraven bi šel kozarček rdečega, lahko pa tudi rozeja.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar