V angleški wikipediji piše, da je focaccia ploščat
kvašen italijanski kruh, pečen v pečici, po slogu in teksturi podoben pizzi,
ponekod ji pravijo »pizza bianca«. Focaccia se lahko postreže kot priloga ali
kot kruh za sendviče in je lahko okrogle, pravokotne ali kvadratne oblike.
Pravzaprav moj prvi spomin na italijansko pogačo ne
sega čez mejo k zahodni sosedi ampak v lokal, ki je bil včasih pod Kolosejem.
Spomnim se, da smo se odpravili na prigrizek (pred ali po predstavi, tega se ne
spomnim več) v omenjeni lokal z rdeče kockastimi prti in rustikalnimi stoli
(kot v kakšnem lokalu na Siciliji), kjer so nam postregli z dvema vrstama fokač
in kozarcem rdečega vina.
Fokača se od pice razlikuje predvsem po tem, da ni ali
pa je precej preprosteje obložena. Tudi testo je lahko nekoliko drugačno,
včasih tudi koruzno, jaz sem jo tokrat pripravila s testom za pizzo, takšna mi
je najboljša. Pripravila sem eno z dvema okusoma, vsakim na eni polovici. Testo
je seveda bilo domače, tokrat predpripravljeno in zamrznjeno v skrinji.
Običajno namreč zamesim testa za tri pizze in dva od treh zamrznem v
oprijemajoči se prozorni foliji za živila. Moram najti novo tehniko shranjevanja,
tole s kopičenjem odpadne plastike ni prav okolju prijazna rešitev.
Testo (za 3 fokače, pice ali karkoli že)
600 g moke (pol navadne, pol namenske)
3 čajne žlice suhega kvasa
1,5 žlice sladkorja
3 čajne žličke soli
5 žlic olivnega olja
345 ml vode
Prvi premaz
oljčno olje
sveži rožmarin
solni cvet
Drugi premaz
paradižnikova polpa
bazilika in timijan
solni cvet
Zamesimo kvašeno testo in ga razdelimo na tri dele. Pečico
vključimo na 220 stopinj, skupaj z njo se greje pekač, na katerem bomo pekli
fokačo.
Raztegnemo testo za fokačo, lahko si pomagamo z
valjarjem na pomokani deski, raztegnemo ga lahko tudi z dlanmi, ali pa
kombinacijo obojega. Testo položimo na papir za peko. Lahko ga premažemo z
oljčnim oljem in posujemo z lističi svežega rožmarina (lahko ga tudi
sesekljamo) ter rahlo posolimo. Druga možnost je premaz z žličko paradižnikove
polpe, ki ga potresemo z mediteranskimi zelišči in rahlo posolimo. Testo predenemo
skupaj s peki papirjem na vroč pekač in ga pečemo nekaj minut, čas je odvisen
od pečice. Vsekakor moramo pogledovati v pečico, da se naš izdelek ravno prav zapeče
in ne presuši.
Ob fokači paše kozarec piva, lahko tudi rdečega vina.
Ni komentarjev:
Objavite komentar