četrtek, 9. junij 2022

Focaccia


V angleški wikipediji piše, da je focaccia ploščat kvašen italijanski kruh, pečen v pečici, po slogu in teksturi podoben pizzi, ponekod ji pravijo »pizza bianca«. Focaccia se lahko postreže kot priloga ali kot kruh za sendviče in je lahko okrogle, pravokotne ali kvadratne oblike.

Pravzaprav moj prvi spomin na italijansko pogačo ne sega čez mejo k zahodni sosedi ampak v lokal, ki je bil včasih pod Kolosejem. Spomnim se, da smo se odpravili na prigrizek (pred ali po predstavi, tega se ne spomnim več) v omenjeni lokal z rdeče kockastimi prti in rustikalnimi stoli (kot v kakšnem lokalu na Siciliji), kjer so nam postregli z dvema vrstama fokač in kozarcem rdečega vina.

Fokača se od pice razlikuje predvsem po tem, da ni ali pa je precej preprosteje obložena. Tudi testo je lahko nekoliko drugačno, včasih tudi koruzno, jaz sem jo tokrat pripravila s testom za pizzo, takšna mi je najboljša. Pripravila sem eno z dvema okusoma, vsakim na eni polovici. Testo je seveda bilo domače, tokrat predpripravljeno in zamrznjeno v skrinji. Običajno namreč zamesim testa za tri pizze in dva od treh zamrznem v oprijemajoči se prozorni foliji za živila. Moram najti novo tehniko shranjevanja, tole s kopičenjem odpadne plastike ni prav okolju prijazna rešitev.


Testo (za 3 fokače, pice ali karkoli že)

600 g moke (pol navadne, pol namenske)

3 čajne žlice suhega kvasa

1,5 žlice sladkorja

3 čajne žličke soli

5 žlic olivnega olja

345 ml vode

Prvi premaz

oljčno olje

sveži rožmarin

solni cvet

Drugi premaz

paradižnikova polpa

bazilika in timijan

solni cvet

Zamesimo kvašeno testo in ga razdelimo na tri dele. Pečico vključimo na 220 stopinj, skupaj z njo se greje pekač, na katerem bomo pekli fokačo.

Raztegnemo testo za fokačo, lahko si pomagamo z valjarjem na pomokani deski, raztegnemo ga lahko tudi z dlanmi, ali pa kombinacijo obojega. Testo položimo na papir za peko. Lahko ga premažemo z oljčnim oljem in posujemo z lističi svežega rožmarina (lahko ga tudi sesekljamo) ter rahlo posolimo. Druga možnost je premaz z žličko paradižnikove polpe, ki ga potresemo z mediteranskimi zelišči in rahlo posolimo. Testo predenemo skupaj s peki papirjem na vroč pekač in ga pečemo nekaj minut, čas je odvisen od pečice. Vsekakor moramo pogledovati v pečico, da se naš izdelek ravno prav zapeče in ne presuši.

Ob fokači paše kozarec piva, lahko tudi rdečega vina.

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar