Za to italijansko pokrajino je značilna tudi
kombinacija radiča z gorgonzolo.
Za 4 osebe
olivno olje
30 g masla
1 čebula
slabe četrt kile rdečega radiča (naj bi bil
treviški, lahko je tudi tisti v glavici, vrste palla rosa ali pa verona)
300 g riža za rižote
1 dl suhega belega vina
juha ali voda (skupaj z vinom v razmerju 2:1 do
riža)
sol, sveže mleti poper
40 g parmezana ali grane padano
Na ponvi, primerni za rižoto, na hladno olivno olje
in malo masla denemo nasekljano čebulo. Pražimo, a pazimo, da ne porjavi. Čebulo
potisnemo na stran in dodamo še rdeči radič in ga pražimo, da nekoliko popusti
in postane rjavkast. Potisnemo ga k čebuli in do steklastega leska prepražimo
še riž. Premešamo in dodamo vino. Danes sem uporabila mešanico chardonnaya in
belega pinota in se je lepo podala k ostalim okusom. Seveda pa lahko uporabite
katero koli suho belo vino. Dodamo še juho, lahko pa tudi kar vodo. Če v
slednjem primeru želimo malo jušni okus, pa pogoljufamo s kakšno polovičko
goveje kocke. Kuhamo na majhnem ognju, dokler riž ni skuhan. Ne preveč, ravno
prav. Kuhanje rižote pač terja nenehno gospodinjino pozornost do mehkobe riža.
Na koncu v rižoto vmešamo še nariban sir in preostanek masla. Ponudimo z istim
vinom, ki smo ga uporabili za zalivanje. Okusa jedi in pijače se lepo
dopolnjujeta.
Še to. Če želimo manj holesterolno jed, se lahko maslu tudi ognemo. Zgubi sicer nekaj na svoji popolnosti, a plemeniti okus radiča vseeno okusimo.
Še to. Če želimo manj holesterolno jed, se lahko maslu tudi ognemo. Zgubi sicer nekaj na svoji popolnosti, a plemeniti okus radiča vseeno okusimo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar