torek, 26. marec 2013

Rženi polnozrnat kruh

Eden boljših kruhov za zajtrk. Odličen je tudi v prigrizku s kakšno suho salamo, sirom in kumaricami. Pa seveda k domači mineštrici, na primer tisti z gobami. Meni je najboljši s kumino (kot tiste štručke ali bombetke, ki ti jih zjutraj na smučanju v Avstriji obesijo na kljuko v rdeče beli karirasti vrečki). Doma pa imajo rajši brez. Zato običajno testo razdelim na dva dela in spečem oboje. Meni s kumino, ostalim brez. Če bi bilo po peesu, bi v testo morali vmesiti še kislo predtesto (droži). Žena znanega slovenskega peka pa mi je zaupala, da namesto droži lahko uporabljamo tudi star kruh, ki smo ga za nekaj dni namočili v malo vode (hranimo v hladilniku).



500 g ržene moke
500 g polnozrnate moke
3 žličke suhega kvasa
1 žlica sladkorja
2 žlički soli
640 cl vode

Iz navedenih sestavin zamesimo testo. Mesimo, mesimo, mesimo. V skledi, pokriti s krpo naj vzhaja kakšno uro. Testo pregnetemo, razdelimo in oblikujemo v štruce ali hlebce in jih razporedimo po s peki papirjem obloženem pekaču. Pokrite s krpo naj štruce vzhajajo še kakšne pol ure. Tik preden jih denemo v pečico, jih še zarežemo z nožem, popršimo z vodo in potresemo z moko. V pečici ogreti na 230 stopinj jih pečemo 10 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 180 in pečemo še kakšnih 20 minut, odvisno od debeline in velikosti štruc. Če nam kruh začne črneti, ga prekrijemo z aluminjasto folijo. Ohladimo ga na rešetki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar