ponedeljek, 25. marec 2013

Zamorec v srajci

Bolj ljubko bi bilo "zamorček v srajčki", a recepta na lističu ne naslavlja pomanjševalna oblika. Recept sem dobila od bivše sodelavke, zdaj bo že kakšnih petnajst let tega. Še vedno hranim že nekoliko porumenel listič, na katerem je zapisan s skrbno pisavo. In vedno, kadar se lotim priprave te sladice, ga nekaj časa iščem med mojimi kuharskimi zapisi. Od danes naprej bo na blogu in ga bom laže našla.
Sicer pa se ob misli na zamorčka, poleg sodelavke, vedno spomnim mojega prvega srečanja z njim. Ko sem nekoč v Gradcu (na Štajerskem v Avstriji) čakala prijatelje, sem šla v neko kavarno v centru mesta. Po jedilniku sem iskala nekaj primernega za tisti trenutek. In našla: Mohr im Hemd. Nikoli ga ne bom pozabila. Slastnega iz majhnega modelčka za eno osebo. Toplega, čokoladnega, topečega se v ustih, s hladno sladko smetano.


10 dkg masla
10 dkg sladkorja
8 dkg naribane čokolade
6 rumenjakov
12 dkg mletih mandeljnov
6 stepenih beljakov

Mešamo maslo s sladkorjem, nato dodajamo rumenjake, mandeljne, čokolado, na koncu beljake. Zmes prelijemo v model, ki ga namažemo z maslom in posipamo z drobtinami, dobro zapremo in kuhamo v vreli vodi 1 uro. Pri tem pazimo, da model napolnimo največ do tri četrtine, ker kipnik naraste. Poleg tega pazimo, da nam voda ne uhaja v model. Serviramo s stepeno smetano.

Ni komentarjev:

Objavite komentar