nedelja, 17. marec 2013

Korenčkova juha

Vsako jutro je dobro spiti nekaj svežih vitaminov. Običajno je to pomarančni sok, ob nedeljah, ko imamo več časa, pa si lahko privoščimo korenčkovega, narejenega v sokovniku. Korenček pred sekljanjem v sokovniku olupimo tako, da lahko po sočenju korenčkov preostanek (v navodilih za sokovnik piše, da je to pulpa), uporabimo. Tale pulpa je precej uporabna sestavina. Za korenčkovo torto, ali pa za korenčkovo juho. Seveda je še veliko drugih možnosti, a ti dve pripravljam najbolj pogosto. Če nimamo sokovnika, olupljen korenček preprosto naribamo, za juho pa lahko uporabimo tudi večje kose, ker jih bomo itak palično sesekljali.



za 4 osebe
8 strokov česna
olivno olje
2 manjša krompirja
1 čebula
4 večji koreni
lovor, majaron, poper
ostale začimbe po okusu
sol
nekaj mleka

Na hladno olivno olje denemo na večje kolobarje narezane stroke česna. Pražimo jih le toliko, da zadiši in začnejo dobivati popečen videz. Nato jih poberemo iz posode in denemo na stran za kasneje. Nadalje na tem odišavljenem olju prepražimo na tanke lističe narezan olupljen krompir, nato dodamo še nasekljano čebulo. Pražimo, a pazimo, da čebula ne porjavi. Dodamo še nariban korenček in začimbe. Premešamo in zalijemo s toliko vode, da so sestavine prekrite. Kuhamo približno petnajst minut, iz juhe poberemo lovorove liste in jo sesekljamo s paličnim mešalnikom. V juho denemo prej popražen česen in jo kuhamo še kakšnih deset minut. Na koncu dodamo še nekaj mleka.




Ni komentarjev:

Objavite komentar