mladi listi neškropljene vinske trte
olivno olje
čebula
mleta govedina
riž
riž
majaron, poper, sol
Na olivnem olju prepražimo čebulo in goveje meso. K
tej masi dodamo riž. Polnilo je nekaj takšnega, kot pri sarmah. Začimbe dodajamo po lastnem
okusu, glede na to, kakšen regionalni učinek želimo doseči. Jaz sem se odločila
za nevtralnega in dodala samo majaron, poper in sol. Liste vinske trte za nekaj
minut blanširamo v slani vodi. Na razprostrte liste denemo njihovi velikosti
primerno količino mesno riževega polnila. Zavijemo tako, da nam med kuho ne
bodo razpadle. Na dno posode položimo plast razprostrtih listov, nanje pa
nadevamo dolme tako, da se tesno prilegajo ena k drugi. To je namreč pot, da
med kuho ne razpadejo. Toliko, da jih prekrijemo, jih zalijemo s slano vodo, v
kateri smo blanširali. Kuhamo od dvajset minut do pol ure, toliko, da se riž
skuha. Postrežemo s kuhanim krompirjem. Če želimo z mislimi nazaj v Grčijo, si privoščimo zraven kozarček retsine.
Tam v Istri pa smo si postregli kar s primerno ohlajeno malvazijo.
Ni komentarjev:
Objavite komentar